Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquesta a 1.900 consumidors de 9 comunitats autònomes per a conèixer els seus hàbits de compra : El 30% dels enquestats reclama més productes saludables per a la seva compra diària

Una tercera part dels entrevistats adquireix productes rics en fibra, sense sucres afegits o baixos en calories

Més i millor

Els consumidors valoren cada vegada més la informació disponible en els envasos i en les etiquetes nutricionals, però cal preguntar-se en aquest punt si es comprèn. La resposta és que no sempre. EROSKI CONSUMER va comprovar que per a gairebé la meitat dels entrevistats no s’entén de manera clara la informació nutricional i d’ingredients que figura en els productes alimentaris. Ocorre especialment a la Comunitat de Madrid (per a un 55% dels enquestats) i a Galícia (per a un 53%).

Però els consumidors no es queden aquí. Un de cada tres enquestats també assegura que en línies generals la informació que apareix en els envasos sobre els ingredients i el valor nutricional (calories, proteïnes, sucre, vitamines, carbohidrats, etc.) no és suficient. Ho pensen especialment a la Comunitat de Madrid (un 43% dels enquestats madrilenys) i a Galícia (en un 41% dels entrevistats gallecs). Per contra, on més consideren que és suficient és a Catalunya i a la Comunitat Valenciana (en tots dos territoris, en el 63% de les entrevistes així ho pensaven).

A quina font acudeix el consumidor a l’hora d’assessorar-se en matèria nutricional? En l’enquesta realitzada per EROSKI CONSUMER, el 40% dels consumidors consultats confia en la informació que els proporcionen els metges i altres professionals de la salut (especialment, a les Illes Balears) i un 31% en el que transmeten els programes de televisió i els documentals sobre salut i nutrició (destaquen els entrevistats a Navarra). A més, un de cada quatre confia en el que li diu la família i els amics (sobretot, al País Basc), com també en el que llegeix en llibres i revistes (hi destaquen els enquestats a Catalunya i al País Basc). Finalment, el 23% recorre a Internet (especialment a la Comunitat de Madrid) i només un 20% s’assessora mitjançant la informació nutricional dels envasos dels productes alimentaris.

Etiquetatge: manual per a menjar sa

/imgs/20120501/tema6.jpg
L’etiquetatge i la informació nutricional que acompanya cada producte és la clau mestra amb la qual els consumidors saben què adquireixen i els efectes que aquesta decisió pot tenir en la seva dieta. L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) indica, en aquest sentit, que:

  • Mai no es pot induir a error el consumidor ni sobre la informació que apareix en aquesta identificació ni tampoc en la presentació dels productes i la seva publicitat; sobre les característiques d’aquest aliment i de forma més concreta sobre la seva naturalesa, la identitat, les qualitats, la composició, la quantitat, la caducitat, l’origen o la procedència i el mode de fabricació o d’obtenció.
  • No s’ha d’atorgar al producte efectes o propietats que no tingui o bé suggerir que el producte alimentari posseeix certes característiques particulars, quan tots els productes similars tenen aquestes mateixes característiques.
  • Tampoc no s’ha d’atribuir a un producte propietats preventives, terapèutiques o curatives.
  • Tret de les excepcions previstes en la legislació, algunes de les indicacions que, amb caràcter obligatori, han d’aparèixer en l’etiquetatge dels aliments són les següents: denominació de venda del producte, llista i quantitat d’ingredients, grau alcohòlic en begudes de graduació superior, quantitat neta en cas de productes envasats, data de caducitat, condicions especials de conservació i ús, instruccions d’ús quan sigui necessari, identificació del fabricant o envasador, nombre de lot, lloc d’origen o procedència, entre d’altres.
  • La majoria dels consumidors pot menjar qualsevol tipus d’aliment, però una petita part de la població (en augment cada any) té intolerància o al.lèrgia a alguns aliments o components determinats; d’aquí ve la importància de conèixer amb detall, gràcies a l’etiquetatge, els nutrients i també els al.lergògens que puguin contenir. Les al.lèrgies alimentàries més comunes se circumscriuen a la llet de vaca, l’ou, la soja, el blat, els crustacis, algunes fruites, els cacauets i les fruites seques com les nous. Per això, la legislació europea exigeix que les etiquetes incloguin les substàncies al.lèrgiques més conegudes i que puguin contenir aquests aliments.

La informació nutricional que proporciona l’etiquetatge resulta essencial para a triar els productes més saludables i conèixer la quantitat de greixos, sucres, proteïnes… que contenen aquests aliments. En aquest sentit, des de setembre de 2007, tots els productes de marca pròpia EROSKI inclouen un semàfor nutricional; una iniciativa que permet conèixer la informació nutricional per cada ració de l’aliment.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions