Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquesta a 1.900 consumidors de 9 comunitats autònomes per a conèixer els seus hàbits de compra : El 30% dels enquestats reclama més productes saludables per a la seva compra diària

Una tercera part dels entrevistats adquireix productes rics en fibra, sense sucres afegits o baixos en calories

Informació és poder

A l’hora de comprar, tant si s’adquireixen aquest tipus de productes com si no es fa, un dels hàbits que tots els consumidors haurien d’interioritzar és el de llegir la informació nutricional que acompanya cada producte. L’etiquetatge dels aliments és una font d’informació fonamental. A més d’obtenir dades sobre la dates de caducitat, les instruccions de manipulació i els advertiments relacionats amb al.lèrgies, permet obtenir referències de les quantitats diàries orientatives (QDO), de l’energia (en quilocalories i quilojoules) i dels nutrients dels aliments (com ara proteïnes, hidrats de carboni, greixos, minerals i vitamines).

/imgs/20120501/tema5.jpg
EROSKI CONSUMER va comprovar que només un 27% dels enquestats diu que llegeix sempre la informació que apareix en els envasos. Un altre 28% assegura que només ho fa de vegades i un 23%, que ho fa bastants cops. En aquest sentit, les dones es fixen més que els homes en les etiquetes nutricionals (un 79% de les entrevistades diu que ho fa, davant del 74% d’homes que també assegura fer-ho).

Per comunitats, són els balears i els catalans els qui llegeixen sempre la informació dels envasos i les etiquetes (aproximadament un 31% ). Així i tot, si se sumen els que reconeixen que no s’interessen mai, o ho fan molt poques vegades, per aquest tipus d’informació (un 22% dels entrevistats), destaquen els andalusos (un 27%), els navarresos (un 26%) i els manxecs (un 25%) com els menys interessats en aquest sentit. Per contra, els que més ho estan en aquest tipus d’informació són els gallecs (un 86% dels consultats diu que llegeix les etiquetes).

Amb tot, en quina informació ens fixem més? Un 87% dels entrevistats centren l’atenció en la data de caducitat; un 56%, en els ingredients que conté el producte; i un 43%, en el valor nutricional. Només un 18% del total de consumidors enquestats asseguraven que es fixaven en l’origen i un 0,6%, en els conservants.

Molts hàbits per canviar

Els consumidors cada vegada valoren més el que mengen. Així i tot, les dades demostren que els seus hàbits no són encara del tot saludables.

  • Sal: els espanyols ingereixen, de mitjana, el doble del que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS): no més de 5 grams per persona i dia. La major part prové de productes elaborats. Es considera que el 88% de la població consumeix més sal de l’aconsellada. La dada és preocupant; de fet, si es reduís la ingesta de sal, s’evitarien cada any uns 20.000 accidents cerebrovasculars i uns 30.000 de caràcter cardíac.
  • Sucre: la població espanyola consumeix uns 120 grams (entre 15 i 20 culleradetes de les de postres al dia) de sucres simples, per persona i dia. Els sucres procedeixen dels aliments naturals o bé dels afegits en els productes elaborats, com les begudes ensucrades, les postres, la brioixeria i els derivats làctics. S’estima que per a una persona adulta sana, la dieta ha de proveir unes 2.200 Kcal i els sucres simples no han de superar el 10%.
  • Greix: la recomanació principal sobre el greix és que no ha de proporcionar més del 35% de l’energia total diària (els menors de quatre anys en poden consumir fins a un 40%). Hi ha diversos tipus de greixos i convé conèixer-ne les diferències, ja que consumir-ne dins d’una alimentació variada i equilibrada té un paper important a l’hora de prevenir malalties cardiovasculars.
  • Fibra: hi ha un component en la dieta del consumidor espanyol que hauria d’augmentar. Es tracta de la fibra. L’OMS n’aconsella un consum diari de 25 grams, però a Espanya se n’ingereixen 22 grams per persona i dia. El seu consum redueix el risc de malalties de cor, diabetis tipus 2 i permet controlar-ne el pes. Per això, la recomanació alimentària per al consum adequat passa per assegurar la ingesta de fruites, de verdures, de llegums i de cereals integrals.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions