Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquestades més de 1.100 persones que pateixen al·lèrgies o intoleràncies alimentàries : Desconfiança i inseguretat entre al·lèrgics i intolerants alimentaris

Un de cada quatre pensa que els productes no s'etiqueten adequadament i més de la meitat creu que els establiments hostalers no prenen les precaucions necessàries

La compra: més cara i diversificada

/imgs/20130501/tema2.jpg
Si per a qualsevol persona pot ser complex submergir-se en la jungla de marques, preus i tipus de productes, per als al·lèrgics i els intolerants alimentaris és molt pitjor i, segons pensen, els suposa un esforç econòmic més gran.

Un 90% dels enquestats consideren que el carretó de la compra d’un al.lèrgic o d’un intolerant alimentari és més car que el d’una persona sense aquestes malalties. Ho creuen en una proporció més gran els intolerants (un 92%, enfront del 86% dels al·lèrgics entrevistats). Donen fins i tot una estimació mitjana: un 46% més car.

Supermercat i hipermercat, on més es compra

Cal ressaltar que el 57% dels al·èrgics i els intolerants enquestats no poden fer la compra dels seus productes alimentaris bàsics en un mateix comerç, sinó que necessiten anar a més d’un per reunir tot el que necessiten. Així ho creuen principalment a Extremadura, al contrari que els enquestats de Navarra. Tant els al·lèrgics com els intolerants tenen el mateix problema en una proporció semblant.

Així, el 77% dels al·lèrgics i intolerants enquestats diu que fa la compra al supermercat i un 66%, a l’hipermercat. Un altre 40% opta també per les botigues especialitzades i un terç, respectivament, pel comerç tradicional. Pràcticament no hi ha diferències per tipus de malaltia, però sí per comunitat. Encara que en totes la majoria compra en supermercats i hipermercats, la segona opció no sempre és el mercat o el comerç tradicional: a Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, Castella i Lleó, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Extremadura i Galícia prefereixen les botigues especialitzades.

Rutines

Durant la compra, un 47% dels enquestats assegura que a casa seva es compren per separat els productes destinats a la persona al·lèrgica o intolerant. A més, un altre 89% afirma que sempre comprova si en l’etiqueta hi ha advertiments específics. I és que l’etiquetatge és fonamental per al col·lectiu d’al·lèrgics i intolerants alimentaris, perquè és el lloc on es proporciona la informació més important. Sobre l’etiqueta, s’han establert normes que obliguen els fabricants a indicar la presència en els aliments d’ingredients que causen al·lèrgies i intoleràncies, i evitar-ne la contaminació accidental amb al·lergògens que estiguin presents en altres productes.

En aquest sentit, però, un de cada quatre pensa que els productes no s’etiqueten mai de manera adequada i un 48%, només de vegades. Consideren que les etiquetes no especifiquen de manera suficient els additius, ingredients, espècies o conservants, ni tampoc les quantitats. Afegeixen que la frase “pot contenir traces” és una generalitat i no els treu de dubtes. De vegades, fins i tot s’han vist obligats a trucar al fabricant per determinar si el producte contenia l’al·lergogen en qüestió o no.

Però no només reclamen informació més detallada, sinó també més llegible, perquè la lletra els resulta petita. També insisteixen que les traduccions a altres idiomes generen confusió. Per tot això, ofereixen una solució: incloure en les etiquetes un apartat específic amb informació per a al.lèrgics i intolerants alimentaris identificable fàcilment i tan detallada com sigui possible.

Compra segura?

La seguretat alimentària és fonamental per a tothom, però una de cada cinc persones entrevistades amb al·lèrgies i intoleràncies alimentàries considera que mai pot fer la compra amb total seguretat en qualsevol establiment. Un altre 37% diu que només de vegades, però un 41% opina que sempre. Pràcticament no hi ha diferències entre intolerants i al·lèrgics, però sí per comunitats. Mentre que a les Illes Balears un 53% creu que sempre pot fer-la totalment segura, la meitat dels de La Rioja van dir que compraven amb por. En aquest sentit, un 57% dels entrevistats esmenta el comerç tradicional com el tipus d’establiment que li inspira més inseguretat, per a un 41% és l’hipermercat i per a aproximadament un terç és el supermercat. Finalment, Internet i les botigues especialitzades en aliments per a al·lèrgics i intolerants són insegures per una de cada cinc persones entrevistades.

Els enquestats insegurs a l’hora de comprar destaquen diversos motius que justifiquen la seva por: l’escassa varietat de productes específics per a al·lèrgics i intolerants oferts, la manca d’informació existent, la manca de formació del personal i la possible contaminació encreuada, especialment entre els productes frescos.

Gairebé quatre de cada cinc persones entrevistades opinen que les marques no fan prou per desenvolupar aliments lliures dels principals al·lergògens. I prop de set de cada deu també creuen que ni tan sols les organitzacions alimentàries s’esforcen prou per desenvolupar normes i codis alimentaris per protegir aquest col·lectiu.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions