Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Gestió de residus urbans : Deixalles: poca informació i gestió diferent segons la ciutat

Uns ajuntaments ignoren o prefereixen no comunicar la proporció de residus que reciclen, uns altres no cobren pel servei i els equipaments entre els uns i els altres difereixen molt

Sistemes de recollida: més que una altra cosa, contenidors

Els models de recollida de deixalles domiciliàries són semblants en les diverses ciutats. Gairebé totes utilitzen contenidors situats als carrers perquè s’hi diposite el fem o la brossa, excepte a Oviedo (amb un sistema propi de recollida selectiva als portals dels habitatges) i a Vitòria. Tot i això, moltes ciutats usen a més dels clàssics contenidors altres mètodes per a recollir els residus urbans. En alguns carrers de Barcelona, Bilbao, Vitòria i Sevilla s’utilitza la recollida pneumàtica (bústies en què els ciutadans dipositen els residus, que són aspirats i conduïts via subterrània fins a un centre on s’emmagatzemen i després es recullen), i a Vitòria, Sant Sebastià, Granada, Màlaga i Madrid es fa servir també la recollida de residus en punts indicats en la vorera o la calçada dels carrers del municipi.

/imgs/20051101/contenedores2.jpg Els horaris per a dipositar les deixalles en els contenidors són fixos i el més habitual és que comencen entre les vuit i les nou del vespre i finalitzen entre les deu i les dotze de la nit. Només a Bilbao i Vitòria es fa distinció en els horaris depenent de l’estació de l’any: en els dos casos l’horari per a dipositar les deixalles comença i acaba més tard els mesos d’estiu.

Quant als dies de recollida de les deixalles hi ha poques coses en comú: a la Corunya, Barcelona, Logronyo, Màlaga, Oviedo, Sevilla i València es recullen tots els dies de l’any; a Vitòria i Bilbao no es recullen els dissabtes a la nit; a Granada, els diumenges no hi ha recollida i a Vitòria i a Valladolid les deixalles no es recullen les vespres dels dies festius. A més de tot això, a Alacant, Bilbao, Còrdova, Granada, Madrid, Pamplona, Sant Sebastià, Valladolid i Saragossa no hi ha servei al Nadal ni a l’Any Nou.

Recollida selectiva a les ciutats

La majoria de les ciutats ha instal.lat contenidors específics per a facilitar la recollida selectiva dels residus urbans, tot i que encara en algunes no s’ha aconseguit la xifra requerida pel Pla Nacional per a l’acabament de 2006, que exigeix la col.locació d’un contenidor per a cada tipus de residus (paper-cartró, vidre i envasos) per cada 500 habitants.

Només Pamplona i la seua mancomunitat, Sant Sebastià, Còrdova i Sevilla compten amb la dotació adequada. La resta de municipis haurà d’augmentar-la durant l’any entrant 2006 per a complir la normativa vigent. El millor desplegament, amb àmplia diferència sobre les altres, és el de Pamplona i els municipis de la seua comarca mancomunada, on disposen de prop de dos contenidors per al vidre per cada 500 persones, tres per al paper i el cartró i cinc per als envasos.

Per tipus de contenidor, el desplegament més gran es dóna entre els destinats a la recollida selectiva d’envasos (la mitjana de l’estudi és d’un contenidor per cada 367 habitants), mentre que per a la recollida selectiva de paper-cartró i vidre és molt menor (voregen els 500 habitants per contenidor, és a dir, molt prop de l’exigència mínima de la normativa).

Els residus domèstics perillosos (productes de pintura, aerosols, productes d’automòbil, etc.) o especialment voluminosos (electrodomèstics, mobles, etc.) han de ser portats a un punt net. Destaca que una ciutat com València (la tercera més gran del país) no dispose de cap instal.lació, fixa o mòbil, destinada als residus domèstics voluminosos, especials o perillosos. En canvi, a Barcelona compten amb 20 instal.lacions (16 de fixes i 4 de mòbils), a Madrid n’hi ha 18 (13 de fixes i 5 de mòbils) i a Bilbao, 10 (4 de fixes i 6 de mòbils). També compten amb un bon desplegament ciutats com Alacant, Pamplona, Sant Sebastià i Vitòria, ja que totes disposen tant de punts nets fixos com mòbils.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions