Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Residències d'ancians : Continua havent-n'hi molt poques i cada vegada són més cares

Tres de cada quatre tenen llistes d'espera, una de cada set suspèn en qualitat i, en general, les públiques continuen sent millors i més barates

Infraestructures de les residències

/imgs/20050601/tema02.jpg
És el punt dèbil de les residències, malgrat que es tracta d’un dels apartats en què més se’ls ha d’exigir. Hi ha residències en què encara no totes les habitacions tenen bany complet, d’altres en les quals escassegen les habitacions individuals, o d’altres en què els llits articulats són utilitzats només pels ancians malalts o assistits. La sala de rehabilitació ben equipada es percep com una necessitat, però només dos terços dels centres visitats en tenen.

Però, d’altra banda, el timbre de trucada està instal.lat en pràcticament totes les habitacions, és cada vegada més habitual que les residències tinguen jardins per a facilitar el passeig dels inquilins (70%), biblioteca, saló d’actes o gimnàs, per la qual cosa es pot pensar que a mesura que les residències més antigues siguen reformades i actualitzades, disposaran de manera generalitzada d’algunes comoditats bàsiques que avui no tenen. Pel que sembla, en termes de mitjana, les residències privades són les que menys han invertit en infraestructures i, per tant, les que pitjor valoració obtenen en aquest apartat.

Atenció assistencial als ancians

Es tracta d’un dels aspectes més importants que han de cuidar, i al mateix temps millorar, les residències. En general, la dotació de personal és satisfactòria (corresponen, de mitjana, 3 ancians per auxiliar de geriatria), encara que a les residències privades la cobertura (o el desplegament de personal) és més petit, especialment a les residències per a vàlids (en quatre d’aquestes, a cada auxiliar s’assignaven més d’onze ancians).

A més, tan sols un escàs 58% disposa de servei mèdic permanent (de nou les públiques hi queden més ben parades…). Després de la millora de les infraestructures, és en la qualitat assistencial on més inversions econòmiques es requereixen: no serveix de res que una residència siga nova si no hi ha personal suficient per a atendre adequadament els usuaris.

Quant costen les residències?

Les quotes mensuals que cobren als usuaris unes residències i unes altres són molt diferents. Els factors que més influeixen en la conformació d’aquestes tarifes són la titularitat de la residència (pública, privada o concertada), l’estat de salut de l’ancià i l’atenció que requereix (vàlid-autònom o assistit-dependent), el tipus d’habitació (individual o compartida), les característiques i serveis que ofereix cada centre i (únicament en les públiques i concertades) la capacitat econòmica del resident.

Als centres privats visitats la mitjana va ser de 1.342 euros al mes (ben lluny dels 900 euros que costaven en 2000). Segons el tipus d’habitació i les cures que necessite el resident, la quota mensual representa entre els 1.600 euros de mitjana per a un ancià assistit (o dependent) en habitació individual i els 1.100 euros mensuals per a un ancià vàlid en habitació compartida. A les residències públiques, les tarifes són més assequibles: 956 euros de mitjana, enfront dels 720 euros que comportava l’any 2000. Els ancians dependents amb habitació individual abonen de mitjana a les residències públiques 1.095 euros al mes, però els no dependents que comparteixen habitació només paguen 775 euros mensuals. Tot i així, a les persones grans que no poden sufragar aquest cost se’ls cobra una quantitat que, segons els casos, representa entre el 75% i el 90% dels seus ingressos, freqüentment la pensió. En les concertades, els preus són semblants als de les públiques, però aconseguir una plaça en una de pública o concertada és realment difícil: cal complir certs requisits socioeconòmics d’admissió (ser més gran de 60 o 65 anys, necessitar ajuda per a fer les activitats de la vida diària, estar empadronat a la comunitat autònoma o província en què se sol.licita plaça amb almenys dos anys d’antiguitat, no superar un determinat límit d’ingrés) i… apuntar-se a la llista d’espera.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions