Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Residències per a la tercera edat: analitzades 125 de públiques, privades i concertades a 18 províncies : Continua havent-hi poques places i cada vegada són més cares

Hi ha llistes d'espera en el 70% de les residències i un 21% tenen mancances de qualitat. Els últims quatre anys, els preus de les públiques s'han encarit més, fins a un 23%, però en general continuen sent més barates i millors que les privades

Netedat, seguretat i serveis assistencials

Seguretat i manutenció

Pel que fa a l’alimentació, el 90% de residències elaboren els propis menús (les altres confien en empreses de càtering) i el 96% l’adapten a les necessitats mèdiques dels residents. Per ajudar a la digestió amb un petit passeig, un 85% disposen d’espais d’esbarjo i passeig, encara que en l’extrem contrari, un 15% ni tan sols compten amb una terrassa o una simple zona asfaltada. Però si va haver-hi un apartat que va destacar per sobre de la mitjana va ser la seguretat, que va obtenir un “molt bé” de mitjana i un “excel·lent” en el cas de les residències visitades a Àlaba, Alacant, Guipúscoa i Múrcia. Un 92% dels centres visitats a tot el país disposaven d’extintors, llums i sortides d’emergència, sistemes d’alarma i portes tallafoc i, tret de dues residències de la Corunya, una de Madrid i una de Valladolid (l’única província que va obtenir un mediocre “acceptable”), les altres disposaven d’un pla aprovat per a possibles emergències. Encara que, i aquesta va ser la mancança principal en matèria de seguretat, menys de la meitat de les residències van fer un simulacre d’incendi l’any passat.

Llistes d’espera, el problema

Els 125 centres analitzats tenen una mitjana de més de 35 persones en llista d’espera i només un 30% disposen de places lliures. Per tant, no totes les persones que les necessiten veuen cobertes les necessitats de manutenció, atenció i allotjament. Per bé que, en termes generals, els centres intenten cobrir totes les necessitats dels seus residents i donar una atenció integral, per a la qual cosa compten amb personal sanitari i social, a més de serveis de neteja, cuina, gestió o administració. L’apartat d’atenció assistencial va ser valorat globalment amb un “bé” que va arribar al “molt bé”, una vegada més, en el cas de les residències d’Àlaba. Així, dos de cada tres residències tenen un metge permanent (en un 35% es tracta d’un metge de capçalera), el 83% disposen de consulta mèdica, el 53% tenen sala d’infermeria pròpia, el 80% disposen de servei de fisioteràpia i rehabilitació, tres de cada quatre tenen llits articulats per a tots els residents i la majoria compten amb banys geriàtrics (totes les concertades, el 94% de les privades i el 80% de les públiques). Escassegen els postoperatoris (només n’hi ha en el 10%) o les unitats especialitzades per a tractar casos d’Alzheimer o demència senil. De mitjana hi ha una persona responsable (infermers, ATS, metges i auxiliars) per cada tres usuaris, encara que els percentatges són millors en les residències públiques que en les privades (2,8 i 3,3 residents per treballador, respectivament). De nit, quan es tracta d’atendre només emergències puntuals, la xifra és d’un treballador per cada 25 residents (encara que sempre està en contacte amb els serveis sanitaris d’emergència). Les residències visitades a Múrcia destaquen positivament pel nombre més alt de geriatres, pneumòlegs i professionals de cures pal·liatives.

Una llar fora de casa

S’ha avaluat fins a quin punt les residències permeten als seus usuaris sentir-se com a casa i, encara que aquest apartat ha merescut un “bé”, el resultat ha sigut pitjor que el 2005. Fallen les residències visitades a Cadis amb un “regular” i les de Saragossa amb un “acceptable”. Destaquen, amb un “molt bé”, les de la Corunya, Àlaba, Múrcia, Navarra i València. La majoria dels centres (un 96%) permetien als seus usuaris sortir-ne i entrar-hi lliurement i tots, excepte sis, els deixen traslladar-s’hi amb els seus mobles i efectes personals. Gairebé tots els centres permeten als residents rebre visites a les pròpies habitacions i un 70% els deixen quedar-se amb ells sempre que es trobin delicats de salut.

Com es pot triar una bona residència?

  • Visita: Informi’s sobre el seu funcionament i visiti’n les instal·lacions.
  • Ubicació: Triï un centre pròxim al lloc on visqui la família o les amistats pròximes.
  • Accessos: Asseguri’s que les entrades i sortides estiguin asfaltades, amb rampes o ascensors.
  • Interior del centre: Comprovi que no hi hagi barreres ni cap altre tipus d’obstacles, que els recorreguts interiors disposin de passamans i bona il·luminació. Si hi ha més d’una planta ha d’haver-hi ascensors.
  • Habitacions: Fixi’s que siguin àmplies, ben ventilades i il·luminades i, si és possible, amb lavabo complet.
  • Seguretat: Interessi’s pels sistemes d’emergència, antiincendi i alarma del centre.
  • Plantilla: Asseguri’s que la residència disposa de personal suficient, amb la titulació exigida i l’experiència necessària. Porti-hi tot l’historial mèdic per a confirmar la seva medicació, la dieta o el tractament.
  • Horari de visites: Ha de ser ampli i flexible.
  • Dieta setmanal: Ha de ser variada i estar supervisada per un metge.
  • Serveis: La residència ha de tenir teràpies ocupacionals, sala de rehabilitació i/o gimnàs, banys geriàtrics assistits, sala de consulta mèdica, sales de cures i sales comunes suficients i àmplies. Sol·liciti informació sobre els serveis inclosos i exclosos en el preu.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions