Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Residències per a la tercera edat: analitzades 125 de públiques, privades i concertades a 18 províncies : Continua havent-hi poques places i cada vegada són més cares

Hi ha llistes d'espera en el 70% de les residències i un 21% tenen mancances de qualitat. Els últims quatre anys, els preus de les públiques s'han encarit més, fins a un 23%, però en general continuen sent més barates i millors que les privades

Equipament, netedat i accessibilitat

Centres ben equipats

/imgs/20090401/tema2.jpg
Més de la meitat de les 125 residències analitzades, el 57%, eren de titularitat privada, el 20% tenien caràcter concertat (centres de caràcter privat que ofereixen algunes places públiques subvencionades per l’Administració) i un 23% eren públiques (encara que pugui sorprendre, aquesta és la proporció de residències públiques en relació a les privades que hi ha a Espanya). A més d’estar preparades com a residències permanents, el 56% d’aquests centres poden oferir places per a estades temporals, donar servei com a centres de dia (34%) o servir d’habitatges comunitaris (5%). L’oferta mitjana és de 41 habitacions per residència, encara que es van visitar petits centres de només cinc cambres i una residència a Navarra amb més de 500 habitacions. El més habitual és que comptin amb habitacions individuals i dobles (idònies per a matrimonis o parelles de residents, i més econòmiques que les individuals); encara que també es van trobar habitacions triples (en 23 centres) i fins i tot amb quatre llits (en set residències).

En general, les residències mereixen un “bé” en serveis i infraestructures, però destaquen les visitades a Àlaba, Navarra i Biscaia amb un “molt bé” de mitjana. En l’extrem contrari, les d’Astúries suspenen amb un “regular” i les analitzades a Cadis i Saragossa són les úniques amb pitjors qualificacions que les analitzades el 2005, que no forçosament van ser les mateixes. L’estat de manteniment dels centres és òptim en general (només un 12% necessiten reformes) i compten amb habitacions ben equipades (amb calefacció, armaris, tauletes…) encara que és rar que tinguin aire condicionat, telèfon o televisor. Tres de cada quatre tenen lavabo a l’habitació, però aquest no té timbre d’emergència (sí que n’hi ha en el 96% de les habitacions). La major part de les residències disposen d’assistència farmacèutica, programes d’animació sociocultural, sales de lectura i menjador. Però hi falten gimnasos (només el 35% de les residències visitades en tenien) i sales d’ordinadors amb connexió a Internet (només presents en el 16% dels centres).

Netedat i accessibilitat

En línies generals, l’estat de netedat d’aquests centres és correcte, per bé que els jardins de 10 de les 94 residències que en tenen es troben una mica descuidats. Suspenen en aquest apartat les residències visitades a Cadis i destaquen una vegada més les d’Àlaba, amb un “molt bé”, igual que les de Navarra i Granada. L’accessibilitat per a discapacitats també obté bones qualificacions, encara que suspenen en aquest apartat els centres visitats a Cadis i Màlaga. Així, gairebé tots els centres visitats disposaven de rampes o ascensors per a pujar d’un pis a un altre (excepte tres residències madrilenyes, que només tenien escales) i tant els lavabos com les habitacions tenen, en general, terres antilliscants, plats de dutxa amb agafador i inodor amb suports laterals.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions