Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Nova llei de Consumidors i Usuaris : Consumidors més protegits

Els canvis en la norma incorporen millores davant de clàusules abusives, publicitat enganyosa, informació fraudulenta sobre l'alimentació, facturació injustificada i obstacles que impossibiliten donar-se de baixa

Preus (telefonia, companyies aèries, aparcaments...)

/imgs/20070201/img.informe.03.jpg El consumidor té dret a conèixer el preu complet dels productes o serveis que li ofereixen, sense sorpreses finals. Per això, el que convé és que el consumidor, en funció del tipus de compra o contracte, demane pressupost i, per descomptat, exigisca que es complisca. La informació ha de ser la del preu complet final, sense possibilitat que s’incremente en el moment de la contractació final. No s’han d’acceptar increments del pressupost o de l’oferta pública per IVA ni per despeses afegides, aquestes han d’estar ja incloses en el pressupost. No es pot acceptar tampoc un arrodoniment a l’alça.

Aquesta prohibició de l’arrodoniment s’haurà de notar especialment en el sector de la telefonia i dels aparcaments privats. Les operadores de telefonia no podran arrodonir per minuts, sinó que hauran de facturar els segons realment consumits. I els pàrquings privats, que cobraven per fraccions de temps i no pel temps d’ús efectiu del servei d’aparcament, hauran de facturar per minuts d’estacionament. A més, la publicitat haurà d’informar del preu complet. Aquesta millora en la informació al consumidor s’haurà de notar en tots els àmbits de la contractació, però especialment en alguns com en el sector turístic i els vols de baix cost, en què les despeses, les taxes i els impostos afegits multipliquen amb molt el preu ?ganga” publicitat.

Aparcaments de vehicles

/imgs/20070201/img.informe.04.jpg La novetat principal als aparcaments rotatoris és que el preu es facturarà per minuts, sense possibilitat d’arrodonir a l’alça per fraccions de temps no utilitzades. Aquests pàrquings ja no podran cobrar una hora o 30 minuts per romandre-hi vint i tampoc no està permès cap altre tipus d’arrodoniment a l’alça. Per això, i a partir del juny, en el justificant o resguard de l’aparcament, a més del dia i l’hora d’entrada, hi haurà de constar el minut d’entrada, dada determinant per a facturar els minuts reals consumits. En el justificant es farà constar també la identificació del vehicle amb la matrícula o qualsevol marcador que en permeta la identificació i hi quedarà constància que l’usuari fa entrega o no al responsable de l’aparcament de les claus del vehicle. Aquestes mesures es fan extensives als aparcaments de pagament dels centres comercials, que passaran també a regir-se per la llei del 2002 de Protecció de l’Usuari d’Aparcaments de Vehicles .

Habitatge

La Llei General de Defensa dels Consumidors i Usuaris del 1984 prohibia en la primera venda d’habitatges l’estipulació que el comprador carregués amb les despeses derivades de la preparació de la titulació que per la seua naturalesa corresponen al venedor, com ara obra nova, propietat horitzontal, hipoteques per a finançar la construcció o la divisió i cancel·lació d’aquestes. La nova llei ho reitera, però afegeix més prohibicions:

  • L’estipulació que obligue el consumidor a subrogar-se en la hipoteca del venedor professional de l’habitatge (promotors i constructors) o que impose penalitzacions en els supòsits de no fer-ho.
  • La imposició al consumidor del pagament de tributs en què el subjecte passiu és el venedor professional de l’habitatge (promotors i constructors).
  • L’obligació que impose al consumidor fer-se càrrec de les despeses derivades de l’establiment dels accessos als subministraments generals de l’habitatge, quan aquest haja de ser lliurat en condicions d’habitabilitat.

Quines despeses no podran imposar-se al comprador d'un habitatge?

  • La plusvàlua. Coneguda també com Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, que correspon ser pagat pel venedor. Això no impedia que les promotores immobiliàries l’endossessen al consumidor per disposició contractual. Ara queda prohibit expressament.
  • Les despeses d’establiment d’accés a subministraments generals, com ara aigua, clavegueram, gas i electricitat. Els habitatges s’han de lliurar en condicions d’habitabilitat.
  • Penalitzacions per no subrogar-se en la hipoteca del venedor. Tampoc no és legal obligar a subrogar-se en la hipoteca del venedor, ja que el consumidor és lliure per a escollir crèdit hipotecari al mercat. Per descomptat, tampoc no es pot carregar al consumidor la despesa de cancel·lació de la hipoteca del venedor quan no hi ha subrogació ni les de preparació de titulacions com ara la declaració d’obra nova o el títol constitutiu de la propietat horitzontal, el pagament dels quals correspon al venedor.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions