Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Malbaratament d'aliments: analitzades més de 400 famílies i enquesta a 3.400 consumidors en 17 comunitats autònomes : Cada família analitzada llença a l'any 76 quilos d'aliments a les escombraries

Tan sols un 9% dels entrevistats reconeix que sol llençar el menjar sobrant directament o al cap d'un temps

El que pensem que llencem

/imgs/20130101/tema3.jpg
Som realment conscients de la quantitat d’aliments que destinem al cubell de les escombraries? Els resultats d’aquest estudi suggereixen que no. Tan sols el 5% dels enquestats reconeix que sol llençar menjar a les escombraries, el 95% restant assegura que intenta conservar-lo a la nevera o congelat, encara que entre aquests n’hi ha que confessen que, al final, acaben llençant-lo (ho reconeix el 5% d’aquests).

En aquest sentit, es van enumerar dotze tipus d’aliments per detectar la percepció que tenen els entrevistats sobre la quantitat que en llencen. Consideren que pràcticament no es llença res, una creença extensible a tots els grups, llevat de les fruites i les verdures. Encara més: els que sí que reconeixen que rebutgen els aliments ho fan, majoritàriament, amb la idea que és en poca quantitat.

En xifres, més de la meitat dels enquestats reconeix llençar fruites i verdures, tan sols un de cada tres admet desfer-se de cereals, productes de forn i pastisseria; i únicament un de cada cinc diu que fa el mateix amb els embotits, els menjars precuinats i la pasta, l’arròs i els llegums. Per tots els altres grups d’aliments, el percentatge dels qui admeten llençar alguna cosa és inferior al 15%.

Malgastem o planifiquem?

La millor manera de no malbaratar menjar és planificar. Tot i això, no totes les famílies tenen aquest costum. Per exemple, set de cada deu enquestats afirmen que comproven el rebost i la nevera abans de comprar res, i un de cada cinc diu que ho fa bastants vegades, però encara n’hi ha un 9% que surt a comprar sense revisar el que té a casa.

Elaborar una llista prèvia és un altre pas clau per no acabar llençant menjar a les escombraries. Davant d’una majoria de famílies que sí que ho fa (el 68% de les formades per 3 o més persones i el 54% de les unipersonals), el 15% d’enquestats confirma que mai va a comprar amb una llista o que ho fa molt poques vegades. Encara són menys les persones que confeccionen un menú abans de pensar en la compra. El 26% dels enquestats diu que gairebé mai ho fa i en les famílies unipersonals la proporció puja fins al 33%.

Quan arriba el moment de fer la compra, els consumidors diuen valorar fonamentalment dos aspectes: el preu i les ofertes (un 45% d’aquests), i la qualitat dels productes (un 43%). Tanmateix, en el gest de situar-se davant d’un producte, comprovar-ne el preu i la qualitat i finalment decidir si el dipositem al cistell o no, ha d’intervenir un hàbit important: fixar-nos en la data de caducitat o de consum preferent. En l’enquesta, admeten fer-ho set de cada deu persones, però una quarta part assegura que no ho fa en tots els aliments i el 4% declara que no es fixa en aquesta data mai o gairebé mai.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions