Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Malbaratament d'aliments: analitzades més de 400 famílies i enquesta a 3.400 consumidors en 17 comunitats autònomes : Cada família analitzada llença a l'any 76 quilos d'aliments a les escombraries

Tan sols un 9% dels entrevistats reconeix que sol llençar el menjar sobrant directament o al cap d'un temps

550 quilos en una setmana

/imgs/20130101/tema2.jpg
Per fer aquesta investigació es va proposar als responsables de 413 famílies sotmetre’s a un control exhaustiu del que rebutjaven i llençaven a les escombraries durant set dies consecutius i en quatre moments del dia: esmorzar, dinar, sopar i altres moments. En l’anàlisi, es van considerar aquells aliments susceptibles de ser consumits directament, per la qual cosa se’n van excloure les peles de patates, fruites o hortalisses, els ossos o qualsevol altre component que no estigués destinat al consum directe. A més, tampoc no es van tenir en compte tots aquells desaprofitaments destinats a l’adob, a l’alimentació d’animals i a destinacions similars.

En total, durant la “setmana tipus” es van rebutjar prop de 554 quilos d’aliments en les 413 famílies de l’anàlisi, xifra que representa més de 30.000 quilos a l’any. Els domicilis de l’estudi van generar aquella setmana 1,3 quilos de rebutjos alimentaris, que sumarien un total de 76 quilos a l’any, 32 quilos per persona i any si tenim en compte que la mitjana de persones per família va ser de 2,7. El tipus de família on més aliments es llencen és composta per dues persones, en què el responsable de la gestió d’aliments té 60 anys o més, mentre que a les famílies amb quatre o més membres és on menys es rebutja.

Què llencem?

Aquesta bola d’escombraries alimentària de gairebé 554 quilos es compon de pa, cereals i altres aliments de pastisseria en un 19%; de fruites i verdures en un 17%; i de llet i derivats, a més de pasta, arrossos i llegums en un 13%, respectivament. El terç restant són carns i menjars preparats o precuinats (un 6%, respectivament), embotits (5%), snacks (4%), aliments en conserva (un altre 4%), peixos i mariscs (3%), ous (també un 3%) i begudes (7%).

El dinar és el moment del dia en què més aliments es llencen (un 35%), seguit del sopar (27%), l’esmorzar (el 20%) i altres moments del dia (el 19%). Tanmateix, tot depèn del tipus d’aliment de què es tracti. Per exemple, la llet i els lactis es rebutgen en una proporció més gran a l’esmorzar, mentre que les pastes, els arrossos i els llegums es dipositen a les escombraries durant el dinar.

Per què ho fem?

El principal motiu adduït pels responsables de la seva gestió en cada família és que es tracta d’aliments sobrants dels àpats: més de vuit de cada deu ho han esmentat alguna vegada. No obstant això, aquesta decisió també es pren en funció del tipus d’aliment. Així, entre els qui llencen fruites i verdures, un 73% ho fa perquè s’han fet malbé a causa d’una mala conservació o un mal emmagatzematge o per l’excés de temps. Per la seva banda, entre els qui llencen lactis, un 40% ho atribueix als productes caducats; i entre els qui llencen peix i pasta, al voltant d’un 56% ho fa per tractar-se d’aliments sobrants destinats a l’aprofitament, però oblidats per al consum.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions