Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Biocarburants : Biodièsel: una realitat amb moltes virtuts... i alguns inconvenients

Les limitacions en les emissions de gasos d'efecte hivernacle orienten l'atenció a un combustible menys contaminant, encara que amb un cost de producció més alt i una implantació encara escassa.

Inconvenients enfront d'altres carburants

  • Per ara, al biodièsel troba l’inconvenient principal en el preu. Els seus costos de pugen el doble dels de la gasolina i el gasoil, i això sense afegir-hi els impostos.
  • Perquè els biocombustibles siguen significatius en el mercat energètic mundial, són necessàries grans superfícies de cultiu, ja que del total de la plantació només s’aconsegueix un 7 % de combustible. En el cas d’Espanya, si s’utilitzés com a sòl cultivable una tercera part del territori, només permetria cobrir la demanda interna de combustible.
  • La creació de grans extensions de monocultiu obliga a usar grans quantitats de d’herbicides, insecticides, fertilitzants, productes químics més o menys agressius per a controlar les possibles plagues que no beneficien la salut humana (en aquest cas la dels conreadors, perquè ningú no es menjarà la collita) ni la qualitat del sòl. A més, una extensió monocultivada és sempre molt més vulnerable a les plagues que una zona on es facen conreus mixtos amb diverses espècies.
  • A baixes temperatures es poden començar a solidificar i formar vidres, que poden obstruir els conductes del combustible.
  • Per les seues propietats solvents, pot reblanir i degradar alguns materials, com ara el cautxú natural i l’escuma de poliuretà. És per això que en el cas de vehicles antics pot ser necessari canviar algunes mànegues i retenidors del motor abans d’usar biodiésel.
  • La considerable despesa d’aigua és, d’altra banda, l’inconvenient principal que presenta la producció de biodièsel en zones amb dèficit hídric, ja que el mètode convencional requereix entre quatre i cinc tones d’aigua per a produir una tona de biodièsel.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions