Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Deduccions i reduccions, cómo estalviar en l'IRPF : Aprofitar al màxim les reduccions i les deduccions, la basa del contribuent

No hi ha fórmules màgiques, però sí apartats fiscals que ajuden i que cal conèixer

Deduccions

 1. Relacionades amb l’habitatge
  • Comprar l’habitatge primer i d’ús habitual: es dedueixen els interessos del préstec sol·licitat per a l’adquisició d’aquest, les quotes d’amortització del capital del préstec, l’entrada del pis, les despeses de notaria i registre i l’impost de transmissions patrimonials.
  • Obrir un compte habitatge: es pot deduir el 15% del que es dipositi cada any. Però la llei obliga a invertir les quantitats aportades en la compra d’una casa, que sigui habitatge habitual, en un termini de quatre anys. Altrament, s’ha de tornar, en la declaració de l’any que es realitzi l’incompliment, les deduccions practicades (incloent-hi els interessos de demora).
  • La deducció per l’adquisició o rehabilitació de l’habitatge habitual és del 15% de la quantitat invertida, amb un límit d’un milió i mig de pessetes per a la base, la qual cosa suposa un estalvi màxim de 225.000 pessetes.
  • Si se sol·licita un crèdit hipotecari per a la compra o rehabilitació de l’habitatge, durant els dos primers anys es pot deduir un 25% sobre les primeres 750.000 pessetes, i un 15% sobre la resta, fins a 1.500.000 de pessetes. Els anys següents la deducció serà del 20% i del 15%, respectivament. Al País Basc es dedueix el 15% de l’amortització amb un límit de 4.500.00 pessetes, més el 20% dels interessos, percentatges que a Àlaba i Guipúscoa s’incrementen un 10% per a menors de 35 anys, tot això amb un límit del 60% de la base imposable reduïdes les aportacions a plans de pensions…
  • Obres efectuades a l’habitatge però només les considerades com a rehabilitació d’habitatge habitual (obres declarades com actuació protegida pel RD 1186/1998), a més d’altres obres d’estructures, façanes o cobertes, quan el cost total excedeixi del 25% del preu d’adquisició en el cas de realitzar-se l’obra en els dos anys posteriors a la seva compra.
  • Els contribuents que van adquirir el seu habitatge abans del 4 de maig de 1998 han de comparar el règim de l’anterior llei d’IRPF amb l’actual i escollir la més favorable per a ells.
  • En comprar el primer habitatge, qui estigui interessat a adquirir també una plaça de garatge la pot incloure en la mateixa escriptura del pis. Així es poden deduir fins a dues places d’aparcament. No passa el mateix si es compra la plaça de garatge de forma independent.
  • Lloguer de l’habitatge: només dedueixen els contractes d’arrendament anteriors al 24 d’abril de 1998 i sempre que siguin per a l’habitatge habitual. La deducció serà del 10% de les quantitats pagades durant l’any, amb límit de 100.000 pessetes anuals. Requisits: que la base imposable abans de computar el mínim personal i familiar no sigui superior a 3.500.000 de pessetes (declaració individual) o a 5.000.000 de pessetes (conjunta), i que les quantitats pagades a l’any excedeixin del 10% dels rendiments nets del contribuent.
  • Al País Basc aquesta deducció és del 15%, amb un límit de 150.000 pessetes, o del 20% amb un límit de 200.000 pessetes en cas de menors de 35 anys, i s’aplica amb independència de la data del contracte.
  • Els préstecs de les reformes per adaptar l’habitatge a persones amb minusvalideses també dedueixen: durant els 2 primers anys, el 25% sobre el primer milió de pessetes, i el 15% si se sobrepassa aquesta quantitat fins als dos milions de pessetes. A partir del segon any, el 20% sobre el primer milió i el 15% de les quantitats superiors fins als dos milions de pessetes.
 2. Altres deduccions menors

  • Inversions i despeses en béns d’interès cultural: la quantia de la deducció és del 15% del que s’ha aportat, si es tracta de l’adquisició aquests béns han d’estar inscrits en el Règim general de comunitat de béns d’interès cultural.
  • Donatius:
   • * De diners: es pot deduir entre el 20% i el 25% del donatiu, depenent del tipus de fundació o associació destinatària.
   • * De béns: es dedueix el 20% de donacions pures i simples de béns que formin part del Patrimoni Històric Espanyol i de donacions d’obres d’art.
 3. Deducció per quantitats destinades a protegir la natura: el 10% del que s’inverteixi.
 4. Les quotes de col·legis professionals dedueixen fins a 50.000 pessetes anuals.
 5. Deduccions autonòmiques
  • Actualment, i al marge del règim especial de Ceuta i Melilla, Canàries, País Basc i Navarra, les comunitats que poden aplicar deduccions autonòmiques específiques són: les Illes Balears, Castella i Lleó, Catalunya, Galícia, Madrid, Múrcia, la Rioja i la Comunitat Valenciana. Convé informar-se a la delegació d’Hisenda corresponent sobre les deduccions aplicades a cada una d’aquestes comunitats.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions