Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: APRIMAR ÉS A LES TEVES MANS, NO EN L'EDULCORANT

ELS SUBSTITUTS DEL SUCRE SÓN UNA BONA ESTRATÈGIA PER A PERDRE PES? PODEN TENIR EFECTES A LLARG TERMINI? ELS INVESTIGADORS ES PLANTEGEN SI L'ÚS DOMÈSTIC D'AQUESTS ADDITIUS I LA SEVA INCORPORACIÓ A MULTITUD D'ALIMENTS, DES DEL PA FINS ALS IOGURTS, POT AFECTAR LA FLORA INTESTINAL I PRODUIR INTOLERÀNCIA A LA GLUCOSA, EL PAS PREVI A L'OBESITAT I LA DIABETIS. LA RESPOSTA ÉS A LA DOSI.

L'EXPERTA

L’EXPERTA: Elena Pérez Montero, nutricionista: “Un additiu passa controls tan exhaustius com un medicament”

/imgs/20190501/BN-elena_perez_montero.jpg

Per què les recerques en nutrició acaben amb freqüència amb la falca “cal continuar investigant”?

Els estudis sobre nutrició, a diferència d’altres especialitats mèdiques, són bastant recents i a vegades no poden oferir resultats concloents. Això ens desconcerta, perquè la nostra societat reclama respostes clares amb rapidesa. A més, tendim a buscar culpables del que ens passa per a justificar-nos i eludir la nostra pròpia responsabilitat en l’alimentació. A la consulta sento dir amb freqüència: “Menjo bé, el que passa és que tinc alguna cosa que em fa engreixar”.

Es pot descartar l’associació d’alguns edulcorants amb el càncer que es va apuntar fa uns anys?

En ciència no podem descartar res perquè és una cosa dinàmica, l’evidència s’actualitza cada dia. No obstant això, cal tranquil.litzar la població perquè els additius passen controls tan exhaustius com els medicaments. La relació amb patologies com el càncer va sorgir pels mètodes que es feien servir abans per a obtenir alguns edulcorants, com la sacarina. En aquest procés s’utilitzava benzè, que és cancerigen.

Els edulcorants estan ben reflectits en les etiquetes?

Apareixen com a additius alimentaris, amb la E seguida d’una xifra, i això indueix a confusió perquè no s’escriu el nom del producte. El problema es veu incrementat perquè moltes de les etiquetes continuen sent il·legibles, però la legislació ha obligat a augmentar la mida de la lletra. Molt sovint prenem edulcorants sense saber-ho.

Quins factors influeixen en la qualitat d’aquests additius?

Que siguin millors o pitjors depèn de la tècnica de processament, igual com passa amb el sucre de taula. En els edulcorants menys refinats, la quantitat de vitamines i oligoelements continua sent molt petita, però tampoc s’hi afegeixen altres compostos, per exemple, perquè no s’endureixin, per la qual cosa la qualitat tampoc no es veu afectada.

Hauríem d’acostumar-nos també a sabors que ara gairebé no percebem per la dolçor?

És un repte. Tenim el costum d’emmascarar el gust dels aliments amb sucre o edulcorants, sense necessitat. La gent que diu que no li agrada el cafè si no està dolç és que no li agrada el cafè i podria prendre altres productes. Descobrir les qualitats dels aliments s’hauria d’ensenyar des de la infància, però s’educa per a prendre dolç. No hi ha res més perniciós que els aniversaris amb llaminadures. En nutrició hem de tenir clara una idea: cal consumir productes com més naturals millor. A més de ser més sans, són més sostenibles perquè generem menys residus a l’hora de consumir-los.

RADIOGRAFIA DELS EDULCORANTS

/imgs/20190501/GettyImages-462186237.jpg

Molts dels productes que fiquem al carretó del supermercat contenen edulcorants. La indústria els fa servir no només com a substitutius del sucre, sinó també per a donar textura a alguns aliments, com ara salses i pastes dolces o salades, o bé per a proporcionar sensació de frescor a productes d’higiene personal, com els col·lutoris o la pasta dental. Tots estan autoritzats com a additius per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les sigles en anglès).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions