Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Gelats infantils : Diferències entre el pes i el volum

Encara que tenen menys sucres que les versions per a adults, el consum ha de ser molt puntual.

Diferències entre el pes i el volum

Els envasos dels productes analitzats contenen diferent nombre d’unitats. El més freqüent és que n’incloguin cinc (Calippo, Frutti i Mikolápiz) o sis (Drácula, Spiderman i Pirulo Tropical), encara que també hi ha envasos que en tenen quatre (Colajet) i vuit (Eroski). També hi ha altres formats que n’inclouen 15 unitats (Frigo Chuches i Fantasmikos), perquè són gelats petits (uns 16 g, contra els 60 grams que pesen de mitjana els gelats grans).

A l’hora de fer la compra és important observar la quantitat de producte que s’indica en l’etiqueta i que està expressada tant en pes (grams) com en volum (mil·lilitres). En els gelats d’aigua i els sorbets no sol haver-hi problemes, perquè podem valorar la quantitat amb relativa facilitat, ja que, generalment, el pes coincideix amb el volum (per exemple, una ració de Pirulo Tropical ocupa 50 ml i pesa 50 grams). Però els productes elaborats amb llet, com els de la categoria de “gelats”, ens poden despistar a l’hora de fer aquesta valoració, perquè, com que contenen bombolles d’aire incorporades a l’estructura, el volum és gran en relació amb el pes (per exemple, una ració de Mikolápiz pesa 50 g, però ocupa un volum de 88 ml). Això explica que hi hagi diferències tan grans en les mides de ració de les diferents marques. Per exemple, una peça de Spiderman pesa només 35 grams, encara que ocupa 60 ml, mentre que una d’Eroski ocupa el mateix volum (60 ml) i pesa el mateix (60 g). Per això és important que, quan fem la compra, ens fixem en el pes i no en el volum. Entre les marques analitzades, la que presenta un pes més baix és Spiderman (35 g), mentre que la que pesa més és Calippo (100 g).

També és important tenir en compte la mida de la ració que es mostra en l’etiqueta. Aquesta xifra, la decideix cada fabricant segons el seu criteri, considerant la quantitat de producte que cal esperar que es consumeixi en una sola ingesta. En els gelats grans la decisió és fàcil, perquè es considera que la ració correspon a una peça, però en els gelats mini, la cosa es complica. Per exemple, Frigo Chuches considera una mida de ració d’una peça (17,4 g), mentre que Fantasmikos estima que la ració està formada per dues peces (32 g). Això és important a l’hora de consultar la informació nutricional, on les dades s’han d’expressar obligatòriament per cada 100 grams de producte, però és habitual que els fabricants incloguin voluntàriament les dades per ració; això, en aquests casos concrets, ens pot despistar (recordem que la ració d’un gelat gran és d’uns 60 grams).

Millor “de gel” o “de llet”?

Se sol pensar que els gelats “de gel”, és a dir els gelats d’aigua i els sorbets, són pitjors que la resta perquè “no alimenten” i contenen ingredients com aromes i colorants. Per això és habitual que es prefereixin els gelats “de llet” per als nens; és a dir, els de la categoria de “gelats”. Tanmateix, els dos són productes insans, amb una proporció de sucres elevada. L’aportació de nutrients positius dels ”gelats” no fa que siguin preferibles (en els casos analitzats aporten a penes 1 gram de proteïnes per ració). A més, contenen una quantitat considerable de greixos, uns 5 g per ració, la qual cosa fa que també tinguin més calories. Cal tenir en compte, a més, que alguns gelats d’aigua o sorbets també poden contenir greixos i una aportació calòrica considerable (Fantasmikos, Frigochuches). En definitiva, tots són insans. Les diferències nutricionals que presenten no haurien de ser transcendents, ja que es tracta de productes que hauríem de destinar a un consum molt puntual (no per a menjar cada tarda ni cada dos dies, sinó per exemple, per a un aniversari).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions