Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Proteïnes, greix... i aigua

Entre els populars “formatgets” podem trobar opcions que no sempre són el quesemblen. No només pel que fa als ingredients, sinó també per les propietats nutritives. Vegem què hi ha dins de l’embolcall.

Proteïnes, greix... i aigua

Normalment els formatges es caracteritzen per contenir proporcions notables de proteïnes i greix. I és precisament el que passa amb Mini Babybel i Cheestrings. De fet, són els productes que tenen més proteïnes (23%) i greix (24 i 22,5%, respectivament). Per això també són els que tenen més extracte sec (50% i 51%, respectivament).

El formatge està format per una xarxa tridimensional de proteïnes a l’interior de les quals queden atrapades l’aigua i el greix, mentre que el formatge fos és una emulsió de greix en aigua; és a dir, una barreja homogènia d’aquestes dues substàncies. Si un producte s’elabora amb una proporció baixa de greix, com es fa amb els light (La vaca que ríe light amb formatge blau [9%], El Caserío light [7,5%] i Eroski Sannia [3%]), cal afegir-hi més proteïnes perquè aquesta barreja es mantingui estable i el producte no perdi aigua. Per això, en aquests casos, la proporció de proteïnes està al voltant del 13%, mentre que a Kiri (amb un 29% de greix) aquesta proporció és inferior (9%).

La part d’aquests productes que no és extracte sec (constituït sobretot per greix i proteïnes) està composta principalment per aigua. Per això aquest factor està directament relacionat en molts casos amb el preu, de manera que alguns dels productes on el contingut d’extracte sec és més alt, com ara Cheestrings, Mini Babybel i Kiri, també són els més cars, i a l’inrevés, els que tenen menys extracte sec són els més barats, com Eroski Sannia i El Caserío light.

Massa sal

Una altra característica que és habitual tant en els formatges com en els fosos és la notable quantitat de sal que tenen. Es considera que el contingut és excessiu a partir de l’1,25%, una xifra que superen tots els productes, encara que s’ha de considerar que les porcions són petites (entorn de 20 g), així que la quantitat de sal que s’ingereix en cadascuna no és gaire alta (entorn de 0,4 g). Sobretot destaquen els d’El Caserío (2,95%) i El Caserío light (2,55%), juntament amb La vaca que ríe, La vaca que ríe light amb formatge blau i Eroski Sannia, amb un 2%. Els que contenen menys sal són Kiri (1,5%) i Mini Babybel (1,8%), però, així i tot, la quantitat continua sent excessiva. L’elevada quantitat de sal s’explica perquè aquest ingredient no només compleix la funció de potenciar-ne el sabor, sinó perquè, a més, contribueix a formar-ne l’estructura (afavoreix la unió entre les proteïnes) i millorar-ne la conservació.

Compte amb la quantitat de sal*

DE MAJOR A MENOR

  • El Caserío: 2,95%
  • El Caserío ‘light’: 2,55%
  • La vaca que ríe: 2%
  • La vaca que ríe amb formatge blau: 2%
  • Eroski Sannia: 2%
  • Cheestrings: 1,9%
  • Mini Babybel: 1,8%
  • Kiri nata: 1,5%
  • Bastonets La vaca que ríe: 1,5%

*Percentatge de sal. L’OMS considera que el contingut és excessiu a partir de l’1,25% (1,25 g per cada 100 g de producte).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions