Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: De què estan fets?

Entre els populars “formatgets” podem trobar opcions que no sempre són el quesemblen. No només pel que fa als ingredients, sinó també per les propietats nutritives. Vegem què hi ha dins de l’embolcall.

De què estan fets?

El pas següent és fer un cop d’ull a la llista d’ingredients. A Mini Babybel i Cheestrings no trobem grans sorpreses, ja que estan compostos bàsicament per llet, sal, ferments làctics i quall. Cheestrings conté, a més, vitamina D afegida, però no s’indica en quina quantitat, així que no podem saber si és significatiu.

En els formatges fosos analitzats, els ingredients principals són: llet, formatge, una matèria grassa làctia (nata o mantega), proteïnes làcties o sèrum lacti i sals fundents.

Llet. És l’ingredient majoritari d’aquests productes i s’utilitza en diferents formats:

  • Llet desnatada concentrada: llet de la qual s’ha tret part de l’aigua. És la que s’utilitza en els dos productes d’El Caserío.
  • Llet desnatada en pols: llet de la qual s’ha tret l’aigua. D’aquesta manera, el fabricant la pot transportar i emmagatzemar millor, ja que ocupa menys espai, pesa menys i té una vida útil molt més llarga. El problema és que el gust pot canviar lleugerament i adquirir aromes “de cartró”, encara que és poc probable que es percebin en el formatge. Aquesta llet és la que s’utilitza en els dos productes de La vaca que ríe. En l’etiqueta podem veure l’aigua com a ingredient majoritari, perquè s’hi afegeix per a reconstituir aquesta llet desnatada en pols. És a dir, al cap i a la fi, l’ingredient principal és llet desnatada, encara que amb la informació de l’etiqueta no hi ha manera de saber si la proporció d’aigua que s’afegeix és igual a la de la llet de partida o és més alt.
  • Llet desnatada reconstituïda: llet en pols a la qual s’ha afegit aigua per rehidratar-la abans d’utilitzar-la en l’elaboració del producte. És a dir, és semblant al cas anterior, amb la diferència que la barreja es fa prèviament i en la proporció que tenia la llet de partida. És la que s’utilitza a Eroski Sannia.
  • Llet fresca pasteuritzada: a diferència dels casos anteriors, el formatge fos Kiri no està compost per llet en pols, sinó per llet. Per a destacar aquest aspecte s’indica en l’envàs que es tracta de llet fresca i, perquè no la confonguem amb la llet crua, que portaria associats riscos microbiològics, s’especifica que s’ha sotmès a un procés de pasteurització. La llet fresca pasteuritzada presenta l’avantatge enfront de les anteriors de tenir millors característiques organolèptiques (aroma, sabor) i això pot aportar matisos més bons al producte final.

Formatge. És el segon ingredient en importància, encara que en cap dels analitzats se n’especifica la varietat, així que és de suposar que no s’hi ha utilitzat cap formatge de renom. La vaca que ríe light amb formatge blau només conté un 13% d’aquest tipus de formatge. També és destacable el cas de Kiri, ja que és formatge fresc fos i s’elabora directament amb lactis i ferments làctics, sense incorporar formatge entre els ingredients.

Matèria grassa. S’utilitza mantega en els formatges fosos de La vaca que ríe i Eroski Sannia (en aquest últim, en una proporció molt baixa), mentre que a Kiri i El Caserío es fa servir nata. La diferència principal la trobarem en el sabor, perquè des del punt de vista nutricional són el mateix. L’únic producte que no conté matèria grassa làctia afegida és El Caserío light, on l’aportació grassa procedeix exclusivament del formatge que conté com a ingredient.

Proteïnes làcties. Les proteïnes làcties (a Kiri i a Bastonets La vaca que ríe) i altres derivats de la llet rics en proteïnes, com el lactosèrum (a El Caserío light) i el concentrat làctic (La vaca que ríe light amb formatge blau) s’utilitzen en aquests productes per a augmentar-ne l’extracte sec i aconseguir la textura desitjada, alhora que s’abarateix el producte.

Sals fundents. En l’elaboració d’aquests productes es poden fer servir diferents sals fundents, com ara fosfats i citrats, que s’utilitzen soles (com en els productes de La vaca que ríe) o combinades (com en els d’El Caserío), depenent dels ingredients que formin part de la formulació i de les característiques que es vulguin obtenir en el producte final. Així es poden aconseguir diferents graus de fermesa, untuositat i elasticitat. En aquest aspecte crida l’atenció el producte de la marca Kiri, ja que en la seva formulació no s’utilitzen sals fundents, tot i que és un formatge fos, per la qual cosa es dedueix que s’obté exclusivament a partir de mètodes físics; és a dir, mitjançant un procés de barreja, escalfament i agitació.

Altres ingredients. En alguns dels productes analitzats podem trobar altres ingredients, com ara els espessidors (Eroski Sannia), que es fan servir per millorar-ne la textura, o els conservants (El Caserío, Eroski Sannia), per millorar-ne la conservació.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions