Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Estudi documental sobre les malalties de transmissió alimentària i hídrica, així com de les notificacions de la xarxa d'alerta alimentària : Aliments contaminats: quan ens hi juguem la salut pública

La xarxa d'alerta alimentària va gestionar el 2015 més de 3.000 notificacions, encara que només el 6% eren alertes que exigien una vigilància o actuació immediata

Notificacions d'alerta alimentària

Xarxa d’alerta alimentària
/imgs/20170901/marisco.jpg

El SCIRI és l’eina nacional amb què es vigila de forma constant que tots els productes alimentaris que estan al mercat són segurs i no representen cap perill per a la salut dels consumidors. D’aquesta manera, es gestiona la xarxa d’alerta alimentària i s’afronta qualsevol risc o incidència relacionada amb els aliments que pogués afectar la salut dels consumidors.

El 2015, el SCIRI va gestionar un total de 3.036 notificacions relatives a productes alimentaris (inclosos 81 expedients que finalment es van retirar o reclassificar). D’aquestes, tan sols un 6% es van tractar com a alertes (191); és a dir, eren notificacions que van exigir una vigilància o actuació immediata de les autoritats competents. És el nivell més greu per a la salut del consumidor ocasionat per un aliment originari d’un establiment nacional o distribuït en territori nacional.

Un altre 46% van ser informacions (1.399), un segon nivell de notificacions greus que no involucren empreses productores espanyoles ni es troben al mercat espanyol, i que no comporten una actuació ràpida i immediata per part de les autoritats competents.

A més, el 43% eren rebutjos en frontera a productes alimentaris (1.315). Es tracta de notificacions sobre riscos greus associats a aliments que procedeixen de tercers països i que no han superat els controls dels llocs d’inspecció fronterers de la Unió Europea.

Finalment, en proporcions més petites es van tramitar notificacions que no es corresponien amb cap dels anteriors, però que aportaven informació d’interès (3%); i d’altres que tenien a veure amb explotacions positives a l’ús de substàncies prohibides o medicaments d’ús veterinari per sobre dels límits establerts legalment (2%).

Risc greu i immediat

Així doncs, en el nivell més elevat es van tramitar 191 alertes. 7 d’aquestes es van retirar, per la qual cosa el total d’expedients d’alerta es va quedar en 184. Aquesta quantitat es va reduir un 5% en relació amb les 194 que es van haver de gestionar el 2014 i un 12% en relació amb les de 2008 (un total de 209).

El 58% del total d’alertes gestionades van suposar un risc greu i immediat (107 de les 184 alertes) i, pel que fa a l’origen, un 55% procedien de territori espanyol, especialment de la Comunitat Valenciana, Castella i Lleó i Madrid.

I quins van ser els productes alimentaris implicats en aquestes alertes? Majoritàriament eren d’origen animal (102 notificacions) i vegetal (62). La resta corresponia a materials en contacte amb els aliments i un altre tipus de productes (com ara complements alimentaris).

De manera més concreta, per tipus d’aliments, 72 alertes tenien a veure amb peixos i derivats, 16 amb carns i derivats, 15 amb cereals, farines i derivats, 13 amb fruites i derivats (incloent-hi fruita seca), 12 respectivament amb llet i derivats i condiments i espècies, i 10 amb hortalisses, verdures, lleguminoses i tubercles.

Mercuri en el peix Com es pot observar, el 2015 van destacar les alertes relacionades amb lleguminoses i tubercles.

Mercuri en el peix Com es pot observar, el 2015 van destacar les alertes relacionades amb peixos i derivats, que van suposar el 39% del total. 45 alertes van ser en el congelat, 12 en el fresc i la resta van ser en altres productes de pesca. Així, segons el SCIRI, la majoria de les notificacions relatives a peixos i derivats van tenir com a factor comú la detecció d’elevats nivells de mercuri d’aquests productes: 47 d’aquestes notificacions d’alerta van tenir aquesta causa.

Els efectes nocius que aquest metall té per a la salut es coneixen des de fa molts anys. Així, segons els experts, el consum de peix i marisc contaminats és la principal font d’exposició de la població a aquest metall pesant. Asseguren que gairebé totes les persones presenten alguna quantitat d’aquest compost, per petita que sigui, la qual cosa indica la seva presència en la cadena alimentària.

Així i tot, el peix continua sent un aliment bàsic des d’un punt de vista nutricional i l’AECOSAN estableix que és segur, i molt recomanable, menjar-ne. Però els experts recomanen que perquè la seva ingesta no suposi un perill per a la salut, se segueixin una sèrie de consells:

  • Variar el consum de productes del mar, tant en espècies com en fonts de subministrament. Entre les espècies de peix i marisc amb una baixa concentració de mercuri destaquen els llagostins, la tonyina clara de llauna, el salmó i molts peixos del grup del bacallà, entre d’altres.
  • Menjar peix almenys dos cops per setmana, sense oblidar el peix blau.
  • Per a les dones embarassades o lactants: limitar el consum de grans peixos depredadors a 150 g per setmana i evitar menjar peix espasa, peix agulla o gatet.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions