Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Estudi documental sobre les malalties de transmissió alimentària i hídrica, així com de les notificacions de la xarxa d'alerta alimentària : Aliments contaminats: quan ens hi juguem la salut pública

La xarxa d'alerta alimentària va gestionar el 2015 més de 3.000 notificacions, encara que només el 6% eren alertes que exigien una vigilància o actuació immediata

Brots de transmissió alimentària

De transmissió alimentària
/imgs/20170901/fiambre-mal-estado.jpg

Totes aquelles malalties que es produeixen per la ingestió d’un aliment (inclosa l’aigua) que pugui estar contaminat per diversos agents (bacteris, químics o paràsits) reben el nom de “malalties de transmissió alimentària”.

Al nombre de casos que puguin ocórrer relacionats amb aquest tipus de patologies se’ls associen els brots, definits per l’ISCIII com “la presència de qualsevol procés rellevant d’intoxicació aguda col·lectiva, imputable a causa accidental, manipulació o consum”. L’ISCIII destaca la importància de la vigilància d’aquest tipus de patologies per a poder establir mesures adequades de control i prevenció, i així poder avançar-se a l’aparició de brots, minimitzant el dany produït en la població.

Més de 300 brots

A Espanya, els brots ocorreguts es comuniquen a la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAVE), com ara els que ocorren per transmissió alimentària. Aquestes notificacions es basen en gran part en les Malalties de Declaració Obligatòria (MDO); és a dir, aquelles que els metges estan obligats a notificar al centre de salut pública corresponent pel fet de ser d’especial importància per a la comunitat.

Així, el 2014 es van notificar 310 brots de transmissió alimentària i hídrica, als quals es van associar 22.088 casos de malalties. La proporció de brots més gran es devia a la salmonel·losi (un 78%), seguida de l’hepatitis A (l’11%). En canvi, si s’analitza el nombre de casos, la campilobacteriosi (patologia infecciosa que es transmet a l’ésser humà generalment per aviram infectat) va generar un nombre més alt de casos de malalties de transmissió alimentària i hídrica (un 52% del total), seguida de la salmonel·losi (un 33%).

Període 2008 i 2011

La RENAVE, a més, va efectuar una anàlisi molt exhaustiva sobre els brots de malalties transmeses per aliments entre el 2008 i el 2011 (en aquest cas no es van tenir en compte els brots causats per l’aigua).

Així, en aquest període es van notificar un total de 2.342 brots de transmissió alimentària, entre 577 i 589 cada any. En total, el nombre de casos associats a aquests brots van ser 30.219, al voltant de 7.500 cada any, i van ocasionar un total de 1.763 hospitalitzacions i 24 defuncions.

El període amb un nombre més alt de brots de transmissió alimentària va ser durant l’estiu (entre el maig i el setembre), però va ser el juny el mes en què més es van notificar.

Finalment, entre el 2008 i el 2011 es van registrar 24 defuncions degudes a malalties de transmissió alimentària. El 67% d’aquestes (19 en total) es van deure a la Salmonella (sense especificar-ne l’espècie). Tot i això, va ser el Clostridium botulinum el que va presentar la letalitat més elevada (el 6%), és a dir, el nombre de defuncions per nombre de casos. I és que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquest bacteri produeix toxines botulíniques, una de les substàncies més mortals que es coneixen. Aquesta toxina s’ingereix amb aliments elaborats inadequadament i és neurotòxica, la qual cosa significa que afecta el sistema nerviós.

Agent causal

El 69% dels brots notificats entre el 2008 i el 2011 es va associar a un agent causal concret. D’aquests agents coneguts, els bacteris van ser el grup predominant (el 79%), seguit dels virus (10%), les substàncies tòxiques (10%) i els paràsits (1%).

Així, l’agent causal predominant va ser la Salmonella, que va estar implicada en el 50% dels brots amb agent conegut i en el 74% dels que es van deure a bacteris. Hi destacava la Salmonella Enteritidis.

La salmonel·la és un grup de bacteris que es poden trobar en l’aviram cru, els ous, la carn de boví i porcí i, de vegades, en href=”http://frutas.consumer.es/consejos-y-salud/manipulacion-y-cocinado”fruites[/a] i vegetals sense rentar. També es pot agafar després de manipular mascotes (especialment rèptils, tortugues i llangardaixos). En general, els símptomes són febre, diarrea, còlics abdominals, mal de cap i també es poden presentar nàusees, vòmits o perdre la gana.

Amb tot, des de l’ISCIII indiquen que, gràcies a la millora en el control de la salmonel·la al llarg de tota la cadena alimentària, s’observa una disminució en el nombre de brots d’aquest patogen des de l’any 2010.

Aliment implicat

Els principals aliments implicats en els brots de transmissió alimentària succeïts entre 2008 i 2011 van ser els ous, els ovoproductos i la maionesa. Es van veure implicats en el 25% dels brots. Si bé és important destacar que en el 31% dels casos es desconeixia l’aliment implicat.

A més, el 54% dels brots es van adquirir en llocs de restauració col·lectiva: restaurant o hotel, bar, escola o guarderia, geriàtric, colònies, etc. A continuació, el 37% dels brots es van agafar en l’àmbit familiar (casa i càmping privat). I quin n’era el factor contribuent? Majoritàriament, la contaminació encreuada (27%), el temps o la temperatura inadequats (21%) i l’aliment contaminat (19%).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions