Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Residències d'ancians : Algunes han de millorar, però la majoria estan bé

Fa menys d'una dècada, els ciutadans majors de 65 anys representaven un 16% de la població espanyola i d'aquí a 20 anys assoliran el 20%, amb la qual cosa seran ja uns 9 milions de persones.

Conclusions de l'informe

La primera constatació és que les residències públiques, a més de ser més barates, són normalment millors (8,1 punts de mitjana) que les privades (6,1 punts) i que les concertades (7 punts). En general, les residències estan bé (6,9 punts de mitjana) encara que es van registrar grans diferències entre unes i altres, la qual cosa dóna fe al fet que el 16% de les estudiades suspenen l’examen de CONSUMER, que ha mesurat i comparat aspectes essencials d’aquests centres, com el nombre de persones grans que correspon a cada assistent, el grau d’intimitat de què gaudeixen els residents, el desplegament de l’atenció mèdica que reben, el preu per l’allotjament, els diversos serveis (podologia, fisioteràpia, perruqueria…) que s’ofereixen, o la seguretat i netedat de les instal·lacions. Els suspensos són molt més freqüents a les privades (el mereixen el 22% de les comparades) i a les concertades (suspèn el 18%) que a les públiques (només el 4%). De tota manera, una de cada quatre privades estan realment bé.

Malgrat que aquests resultats són més que acceptables, el sector encara pateix carències importants: la principal és el dèficit de places, representat a les llistes d’espera vigents a la majoria dels centres. Un altre aspecte negatiu és l’escassa intimitat que es permet a moltes persones grans, plasmada en el fet que encara hi ha poques habitacions individuals i en queden massa (fins i tot compartides) sense cambra de bany completa. Seguint amb el que és millorable, encara són minoria les residències que ofereixen servei de dia per a la gent gran i només en una de cada tres hi ha metge permanent. Finalment, a l’11% dels centres analitzats és insuficient la implantació de mesures de seguretat i el 6% comptava amb menys empleats dels que es necessiten, segons el parer dels especialistes, per atendre adequadament les persones grans. Dues realitats més que són criticables: en dues de cada deu residències no hi ha servei de fisioteràpia i rehabilitació i, en una proporció similar, les persones grans no tenen claus (de la pròpia habitació o d’algun calaix) per guardar les seves pertinences més preades.

Quant a l’opinió que als familiars suscita l’atenció que ofereixen les residències a les persones grans preval clarament la satisfacció encara que alguns parents es queixen de l’escassetat de personal a les residències i d’altres (el 24% de les persones enquestades) qualificaven la higiene només de regular.

Seguretat, regular; netedat, bé

Una de les poques conclusions preocupants de l’estudi és que l’11% de les residències no aprova en seguretat. Es va preguntar per l’existència de plans d’emergència documentats (el 22% de les residències no en tenen), per la instrucció específica dels empleats per atendre un incendi (a l’11% no estan alliçonats sobre això), si s’han realitzat simulacres d’incendi (al 53% de les residències) i si hi ha sistema de detecció i alarma d’incendis (al 14% de les residències no n’hi ha).

D’altra banda, només una de cada deu residències (cap d’elles pública) pateix defectes d’importància a l’estat de les instal·lacions, que inclou la netedat, la conservació, la lluminositat i l’amplitud de les diverses estances del centre. Per tant, en aquest aspecte els resultats han estat bastant bons. Centrant-nos en el fonamental, la higiene imperant al centre, el 17% de les privades i el 21% de les concertades van presentar alguns problemes de netedat (tot i que no importants), mentre que en el moment de la visita totes les públiques es trobaven en perfecte estat de revista.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions