Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Estudi documental sobre les malalties al·lèrgiques : Al·lèrgies, un sistema immunitari amb defectes

Prop del 40% de la població mundial pateix alguna malaltia al·lèrgica i gran part d'ells són joves

Nens i al·lèrgies: protocols d'actuació i educació

Importància de l’educació

/imgs/20180401/alergia-colegio.jpg

L’educació és fonamental en matèria d’al·lèrgies i símptomes. Per a identificar les malalties al·lèrgiques més comunes cal fixar-se bé en els símptomes. Els especialistes recorden que, segons la gravetat, es produeixen diferents nivells de reacció al·lèrgica. Si és baixa, la reacció inclou símptomes que afecten una àrea específica del cos. Per exemple, un èczema cutani o aigua al nas.

En el cas que la reacció sigui mitjana, els símptomes poden afectar altres parts de l’organisme, com ara dificultat en la respiració. I, finalment, si la reacció al·lèrgica és alta, es produeix el que es coneix com a xoc anafilàctic. Aquest símptoma és molt perillós, ja que, en qüestió de minuts, poden aparèixer marejos, vòmits, rampes, diarrea i gran dificultat en la respiració. D’aquí ve la importància d’identificar l’al·lergen i educar el nen perquè l’eviti.

Al·lèrgies en nens: protocol a l'escola

Les al·lèrgies poden aparèixer en qualsevol edat, encara que és més freqüent entre nens i adolescents. S’estima que un terç de la població infantil pateix alguna malaltia al·lèrgica. Nens i joves passen gran part del temps a l’escola, on també és fonamental disposar d’un protocol d’actuació. La SEICAP proposa el decàleg següent:

  1. Designar una persona responsable de l’organització general de l’atenció al nen amb reaccions al·lèrgiques o asmàtiques severes. Aquesta persona s’ha d’assegurar que el nen en risc està ben identificat per tot el personal de l’escola.
  2. Estar en possessió de l’informe del diagnòstic i del tractament que hagi elaborat l’especialista pediàtric. Els pares n’han de facilitar una còpia al personal de l’escola.
  3. El responsable designarà diverses persones que sàpiguen com han d’actuar davant una reacció d’un nen concret.
  4. El personal escolar ha de rebre formació per part d’un professional sanitari sobre l’evitació d’al·lèrgens i el reconeixement i tractament d’urgència davant una reacció al·lèrgica.
  5. El responsable ha de custodiar la medicació d’urgència en un lloc segur, però accessible en cas d’emergència.
  6. El responsable haurà de saber administrar la medicació d’urgència en cas que no pugui haver-hi retards.
  7. Els responsables han de conèixer els circuits d’atenció mèdica urgent i d’avís a pares o tutors.
  8. El personal de cuina i els monitors del menjador han d’estar ben informats sobre les al·lèrgies alimentàries que puguin tenir els alumnes.
  9. El personal de l’escola ha de prendre precaucions en totes les zones de l’escola: aules, patis, gimnasos, camps d’esport, laboratoris, tallers, autobusos, etc.; però també en totes aquelles activitats que es facin fora de l’escola, com ara excursions o viatges.
  10. El personal de l’escola ha de tenir immunitat enfront d’acusacions judicials per les conseqüències d’administrar la medicació d’urgència o de rescat.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions