Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Estudi documental sobre les malalties al·lèrgiques : Al·lèrgies, un sistema immunitari amb defectes

Prop del 40% de la població mundial pateix alguna malaltia al·lèrgica i gran part d'ells són joves

Origen i èpoques

El desencadenant

/imgs/20180401/ilustracionTP.jpg

La SEICAP explica que les persones desenvolupen al·lèrgia contra aquelles substàncies amb què tenen contacte. És necessari almenys un primer contacte amb l’al·lergen per a ser una persona al·lèrgica; i, per a presentar símptomes, se’n necessita més d’un.

Així doncs, tal com explica la metgessa especialista en al·lergologia María Luisa Baeza Ochoa de Ocáriz en el Libro de las Enfermedades Alérgicas de la Fundació BBVA, podem convertir-nos en al·lèrgics a moltes coses que ens envolten, només cal que el nostre organisme les reconegui com a estranyes. “Els al·lèrgens són molècules capaces d’estimular el nostre sistema immunitari perquè generi uns anticossos especials (IgE). Una vegada s’han format aquests anticossos, l’al·lergen, en un nou contacte amb l’organisme, s’unirà als anticossos i tots dos iniciaran la reacció al·lèrgica. Per tant, una substància és un al·lergen en funció de la resposta que el nostre organisme desenvolupi contra ell”, explica Baeza.

No només per primavera

Encara que considerem la primavera com la temporada d’al·lèrgies, aquesta època estival no és l’única en què es poden observar o percebre més reaccions al·lèrgiques. Segons la SEICAP, tot depèn de l’al·lergen que motivi aquesta reacció: “Alguns apareixen en qualsevol moment, com un aliment que es pren en una ocasió determinada. Uns altres hi són presents tot l’any per igual, com els animals a casa. D’altres hi són tot l’any, amb pujades i baixades, com els àcars, que augmenten a la tardor i a la primavera. Uns altres apareixen en una sola època de l’any, com el pol·len d’algunes plantes, que apareix a la primavera”, expliquen.

De fet, en aquest sentit, els experts de l’organització expliquen que el pol·len no només apareix a la primavera. Així, en funció del tipus de planta i del clima de la zona, apareixerà pol·len en dues èpoques diferents de l’any (el xiprer a la primavera i a la tardor), en èpoques poc habituals (Mercurialis a l’hivern), en diverses estacions (gramínies a la primavera, a l’estiu i a la tardor) o tot l’any (Parietaria).

Amb tot, la part positiva que hi hagi al·lèrgens que apareguin en èpoques molt concretes de l’any és que permeten identificar la malaltia al·lèrgica d’una manera més senzilla.

Al·lèrgens desconeguts

Però, què passa si no s’identifica l’agent que causa l’al·lèrgia? Les al·lèrgies més habituals les provoquen el pol·len, les herbes i plantes, els àcars de la pols, els aliments, els animals, les picades de determinats insectes o uns metalls determinats.

En canvi, hi ha altres desencadenants molt més estranys i complicats d’identificar. De fet, els autors del Libro de las Enfermedades Alérgicas de la Fundació BBVA parlen en la seva introducció de l’existència d’un desconeixement de les malalties al·lèrgiques i també de la falta d’un diagnòstic i d’un tractament adequats. Asseguren que això condueix a una clara disminució de la qualitat de vida relacionada amb la salut, a l’augment de les complicacions i fins i tot a la mortalitat. Per tot això, insten el personal sanitari i les institucions, públiques o privades, a aprofundir en el coneixement d’aquest tipus de malalties i a difondre-ho.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions