Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Estudi documental sobre les malalties al·lèrgiques : Al·lèrgies, un sistema immunitari amb defectes

Prop del 40% de la població mundial pateix alguna malaltia al·lèrgica i gran part d'ells són joves

Dades

Problema mundial de salut pública

/imgs/20180401/prueba-alergia.jpg

Les malalties al·lèrgiques són un problema de salut pública. Així ho assegura la WAO en el Llibre Blanc sobre l’Al·lèrgia. I és que, a més de constatar un augment constant en la prevalença d’aquest tipus de malalties a escala mundial que tenen entre un 30% i un 40% de la població del món afectada per una o més malalties al·lèrgiques, gran part d’aquests casos són individus joves. Per la qual cosa l’organització internacional vaticina que, quan aquesta població jove arribi a l’edat adulta, augmentarà més la càrrega de malalties al·lèrgiques.

Així mateix, hi ha una altra variable que provoca aquests increments en les malalties al·lèrgiques. Per a la WAO, els problemes al·lèrgics seguiran en augment a mesura que augmenti la contaminació atmosfèrica i la temperatura ambient: “Aquests canvis ambientals afectaran els recomptes de pol·len, la presència d’insectes i la presència de fongs associats a les malalties al·lèrgiques”, asseguren en el Llibre Blanc sobre l’Al·lèrgia.

En aquest sentit, la SEICAP explica que es desconeix exactament per què han augmentat els casos de malalties al·lèrgiques. “L’al·lèrgia depèn de la genètica i de l’ambient. La càrrega genètica no pot haver canviat en només 20 o 30 anys, així que les raons han de ser ambientals”. Afegeixen que hi ha diverses teories sobre l’acció de l’alimentació, les infeccions, la contaminació, etc.: “L’al·lèrgia és més freqüent als països desenvolupats que als no desenvolupats, de manera que es dona la culpa a una forma de vida occidental”.

Dades a Espanya

A Espanya, les dades sobre la prevalença de malalties al·lèrgiques es recullen en l’últim “Informe Al·lergològica 2015” elaborat per la SEAIC. Així, tres de cada cinc (62%) motius de primera consulta a l’al·lergòleg es deuen a símptomes relacionats amb la rinoconjuntivitis. La segona raó és l’asma (23%); la tercera, la hipersensibilitat als medicaments (18%); i la quarta, l’al·lèrgia als aliments (10%).

En relació a fa 10 anys, quan es va fer el primer estudi d’aquest tipus, han augmentat especialment les consultes per rinitis (del 55% al 62%) i les d’al·lèrgia a aliments (del 7% al 10%). Per contra, s’han reduït les consultes per asma (del 28% al 23%).

A més, gràcies a la recerca s’ha percebut un increment en la sensibilització a pòl·lens de gramínies, olivera i xiprer. I entre els aliments crida l’atenció l’increment de la sensibilització a la fruita seca, tant en nens com en adults.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions