Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Administració electrònica: analitzada la secció de tràmits virtuals de 18 pàgines web municipals : Administració electrònica municipal: més informació que gestió efectiva de tràmits

· Cap de les 18 oficines municipals a Internet permet gestionar, de forma completa, els deu tràmits de què ha constat l'examen de CONSUMER EROSKI
· Només a la pàgina web de Madrid es van poder efectuar més de la meitat de les gestions
· El certificat d'empadronament i el registre d'una incidència són els tràmits més comuns

La carpeta ciutadana: un espai privat virtual

/imgs/20091101/tema4.jpg
La “carpeta ciutadana” és un dels instruments per a promoure l’ús de l’administració electrònica municipal. Per mitjà d’aquest sistema, l’usuari pot consultar i modificar la informació que el Consistori disposa d’ell, dades que, de manera habitual, es refereixen al padró d’habitants (dades personals, de domicili i la relació d’empadronats per família) o a qüestions tributàries (imposts municipals, descàrrega de rebuts, consulta del calendari fiscal del contribuent, expedients particulars i domiciliació de pagaments). Alguns ajuntaments també hi inclouen els deutes o les multes pendents.

Un de cada dos webs analitzats (Alacant, Barcelona, Granada, Logronyo, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià i Saragossa) disposa d’aquesta carpeta ciutadana. Bilbao i Vitòria també tenen un espai semblant, però denominat d’una altra forma: a Bilbao s’anomena “Ajuntament en línia” i a Vitòria es denomina “El meu Ajuntament”. Una cosa semblant passa a l’oficina virtual de Còrdova. Els altres no disposen d’un accés privat, però les gestions en què s’han d’utilitzar dades privades només es poden tramitar amb un firma electrònica, certificat digital o DNI electrònic (a fi de garantir, d’aquesta manera, la confidencialitat de les dades dels usuaris).

L’accés a aquestes “carpetes ciutadanes” no és senzill. Per regla general, és imprescindible tenir un certificat digital (nacional o autonòmic). Aquest sistema va servir a Alacant, Barcelona, Granada, Sant Sebastià i Saragossa. En canvi, a Logronyo, Múrcia, Oviedo i Pamplona, per a realitzar gestions de caràcter personal o privat és necessari sol·licitar a l’Ajuntament un identificador personal i una contrasenya. Per a obtenir-ho, cal emplenar una sol·licitud i, des del Consistori, envien les claus per correu o el ciutadà pot acudir a les instal·lacions municipals a buscar-les.

Els webs municipals de la Corunya, Madrid, Màlaga, Sevilla, València i Valladolid no compten amb una àrea privada com a tal, encara que la Corunya i Màlaga disposen d’una bústia de documents de caràcter general. No obstant això, per a completar alguns tràmits és imprescindible utilitzar un certificat digital que acrediti, de forma totalment segura, un usuari quan es connecta a un sistema informàtic.

En cas d’ajuda

Els dubtes en les gestions administratives són una constant que s’aguditza quan no hi ha cap interlocutor físic a qui consultar, tal com passa a Internet. Per això, els ajuntaments habiliten espais d’ajuda com ara un telèfon d’usuari o una bústia de suggeriments. A més de la prova pràctica, es van efectuar cinc trucades per ajuntament al telèfon d’ajuda (només a Granada es facilita un número concret per a aquest apartat, mentre que en la resta s’utilitza el telèfon d’informació, conegut com a 010). En nou de cada deu trucades, el telèfon es va atendre al primer intent (a Madrid, els teleoperadors no van contestar el telèfon fins al segon o tercer intent) i el tracte donat pels treballadors d’aquests telèfons d’atenció va ser bo o molt bo. Finalment, en la majoria dels ajuntaments, la informació o solució rebuda va ser entre satisfactòria o molt satisfactòria per al ciutadà que va trucar preguntant un dubte (excepte a Granada i Oviedo).

De la mateixa manera, es va fer una consulta a cadascuna de les bústies de suggeriments d’aquestes pàgines web. Només van respondre al correu electrònic del ciutadà a la Corunya, Còrdova, Granada, Múrcia i Sant Sebastià, i ho van fer en un termini no superior a 24 hores. La informació o solució aportada va ser molt satisfactòria a Múrcia i Còrdova, satisfactòria a la Corunya, escassa a Granada i molt escassa a Sant Sebastià.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions