Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Adaptació a l'adopció

La integració dels xiquets i xiquetes adoptats, en especial de tercers països, a les seues noves famílies requereix d'uns processos i uns temps no exempts de complexitats

Com afrontar els principals problemes

/imgs/20070101/img.informe.04.jpg

  • No mostra afecte. Cal ser pacients, donar-li temps i confiança i mantenir-se al seu costat, proporcionant-li ocasions que fomenten la construcció del vincle afectiu, com per exemple compartir les activitats quotidianes, jugar amb ell, interessar-se per les seues coses. Mai s’ha de forçar el xiquet a expressar o a rebre mostres d’un afecte que encara no sent.
  • Rebuig cap a la família. És important confirmar que el xiquet coneix la seua situació familiar i les possibilitats de tornar amb la seua família d’origen i que comprèn què és el que ha passat. Elaborar plans de futur amb ell l’ajudarà a perdre el sentiment de provisionalitat que pot sentir en integrar-se en la seua nova família.
  • Enyora el passat. Abans de tot cal respectar els seus sentiments. Té dret a tenir-ne, no se’l pot privar de la seua pròpia vida interior. A més, cal oferir-li suport per a elaborar i organitzar els sentiments contradictoris que té en relació amb les persones que ha deixat enrere i amb la seua nova família.
  • Exigeix massa atenció i afecte. Se l’ha d’ensenyar a comprendre i respectar les necessitats dels que l’envolten. Ha d’entendre que hi ha certes normes de convivència que tots han de respectar.
  • Tem que l’adopció fracasse. L’afecció és la necessitat de l’ésser humà d’establir vincles afectius duradors. Fiar-se d’algú requereix tenir les necessitats bàsiques satisfetes i garantides. És indispensable crear en el xiquet un sentiment sòlid de pertinença a la família. La incertesa respecte al futur es pot eliminar organitzant i planificant amb ell certs aspectes de la vida familiar i de la seua participació en aquesta. Cal advertir-lo sempre dels canvis, repassar els plans i ajudar-lo a preveure el que ha de passar.
  • Menteix amb freqüència. En molts casos els primers anys de la vida del menut està marcada per la supervivència i el “tot val” per a sobreviure. Mentir per a obtenir alguna cosa pot ser habitual i acceptable des d’aquesta posició. La mentida o la fantasia exagerada són mecanismes de defensa que aniran desapareixent a mesura que dispose d’altres recursos o de comportaments alternatius. És necessari explicar-li que cada vegada que menteix es trenca la confiança que es té en ell. Ha de saber també que les conseqüències de mentir són pitjors que les de dir la veritat.
  • Té problemes al col·legi. L’escola és un dels focus principals de tensió per a les famílies adoptives. Les dificultats dels xiquets i xiquetes derivades de les mancances, els retards i els trastorns exigeixen realisme amb els objectius i els ritmes d’aprenentatge. El rendiment escolar millora quan es parteix de la situació del xiquet i no des de les expectatives de les persones adultes. Cal estimular la seua motivació per a l’aprenentatge millorant la seua autoestima i la seua seguretat emocional.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions