Saltar el menú de navegació i anar al contingut

EROSKI CONSUMER, el diario del consumidor

Cercador

logotipo de fundación

Canals de EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Alimentació

^

Guia per al consumidor: Aliments "light": la nova normativa guanya pes

Les condicions de l'actual reglament sobre declaracions nutricionals i de propietats saludables en els aliments s'han d'aplicar no només en l'etiquetatge, sinó també en la presentació o la publicitat dels aliments, inclosos els comercialitzats sense envàs o a granel, i també en les campanyes publicitàries

 Els productes "light" estan a règim. L'àmplia oferta que han acollit les prestatgeries dels establiments està condemnada a disminuir de forma notòria. La raó? La nova normativa ha optat per abandonar ambigüitats a fi d'evitar que el consumidor reste perjudicat. Per això, només s'anomenen així els productes que hagen reduït el contingut de calories, greixos o sucres com a mínim un 30%. Ni tan sols estarà permès que un aliment es venga acompanyat del missatge "% sense greix" o equivalent. Així ho diu l'actual Reglament europeu 1924/2006, de 20 de desembre del 2006, sobre declaracions nutricionals i de propietats saludables en els aliments, que va entrar en vigor l'1 de juliol del 2007.

Però les noves condicions no regulen només les declaracions light o expressions semblants. També preveu les declaracions relatives al contingut "alt en, baix en, més, menys, reduït, sense, font de..." per a la resta de nutrients (greixos, sucres, proteïnes, fibra, vitamines i minerals), així com les referents al valor energètic; missatges que apareixen de forma habitual en multitud de productes.

Una mostra: la legislació vol evitar que els fabricants de dolços incloguen en els seus envasos l'esment "baix contingut en greix" sense fer esment al seu "alt contingut en sucre", més propi d'aquests productes. Amb aquest objectiu establirà els perfils nutricionals, per bé que encara caldrà esperar, com a màxim, fins al 19 de gener del 2009 perquè la Comissió fixe els requisits específics que hauran de complir els aliments o determinades categories d'aliments perquè puguen efectuar-se declaracions de propietats saludables, així com les seues condicions d'ús.

L'objectiu, a més d'afavorir la lliure circulació de productes a la UE, és facilitar al consumidor la informació necessària perquè puga escollir amb ple coneixement de causa, garantia i seguretat, els productes que el permetran seguir una dieta sana i equilibrada.

Qüestió de temps

Tots els fabricants hauran d'atenir-se a les exigències del nou reglament. Des de l'1 de juliol del 2007, la normativa recull de moment un llistat de declaracions nutricionals que es podran utilitzar, així com qualsevol altra que puga tenir el mateix significat per al consumidor, i les seues condicions d'ús. No obstant això, encara és fàcil de trobar als establiments productes amb declaracions nutricionals que no són vàlides. És el cas, per exemple, d'una conserva de tonyina "baixa en sal" que no inclou en l'etiquetatge nutricional el contingut d'aquest ingredient, quan aquesta dada és obligatòria; o un gaspatxo "baix en calories" que aporta 35 calories per 100 ml quan, segons el nou reglament, per a denominar-se així l'aportació energètica no hauria de ser superior a les 20 calories per 100 ml.

Quant a les begudes alcohòliques, aquestes no podran acollir-se a aquesta modalitat de "perfils nutricionals", ja que el reglament descarta qualsevol possibilitat de formular al·legacions saludables en aquest tipus de begudes amb una graduació superior a l'1,2%. D'aquestes, només es podrà indicar, com a dada positiva, la disminució del grau alcohòlic o del contingut calòric.

De la mateixa manera, la Comissió ha d'aprovar el llistat definitiu de declaracions de propietats saludables consensuades i les seues condicions abans del 31 de gener del 2010. Per a l'addició d'altres declaracions no previstes en la llista, s'ha dissenyat un sistema d'autorització i llistes específiques, com en el supòsit de declaracions de reducció del risc de malaltia i declaracions relatives al desenvolupament i la salut dels xiquets.

Etiquetatge específic

Des de fa uns anys, l'etiquetatge i la publicitat d'alguns aliments inclouen una varietat de declaracions sobre el benefici extraordinari per a la salut de diversos nutrients o substàncies afegides, reduïdes o eliminades del producte. Aquesta circumstància influeix en la decisió de compra i, per tant, en la ingesta total de nutrients. El consumidor tria aquests productes perquè hi percep un avantatge nutricional, fisiològic o de qualsevol altre aspecte de la salut respecte d'altres productes semblants. Però molts dels productes no disposen d'un consens científic suficient que sustente els missatges publicitaris ni el màrqueting que els envolta.

Per evitar aquesta confusió, la nova reglamentació és contundent: exigeix al fabricant que garantisca que les substàncies sobre les quals efectua la declaració tinguen un efecte nutricional o fisiològic beneficiós. A fi de garantir la veracitat de les declaracions, aquesta substància ha d'estar inclosa en el producte final en quantitats suficients, o bé ser-hi absent o present en les quantitats reduïdes adequades com perquè es cause l'efecte beneficiós declarat. De la mateixa manera, aquesta substància ha de ser assimilable per l'organisme.

Categories de les declaracions

 

El Reglament estableix les categories de declaracions següents:

  • Declaracions nutricionals. Aquelles que afirmen, suggereixen o donen a entendre que un aliment conté propietats nutricionals específiques per raó de la seua aportació energètica (valor calòric) o pels nutrients o altres substàncies que conté o no conté (per exemple, "baix en calories, sal o sucre" o "ric en vitamines, fibra o proteïnes").
  • Declaracions de propietats saludables. Aquelles que donen a entendre que hi ha una relació entre una categoria d'aliments, un aliment o un dels seus components i la salut. La publicitat està plena d'exemples d'aquest tipus de declaracions que es refereixen a aliments que, per contenir un determinat ingredient, són bons per a les defenses de l'organisme o ens ajuden a reforçar la salut o a reduir el colesterol.
  • Declaracions de reducció del risc de malaltia. Aquelles que afirmen que el consum d'un aliment o d'un dels seus constituents redueix de manera significativa un factor de risc d'aparició d'una malaltia (com ara anuncis o etiquetes d'aliments que afirmen que disminueix el risc de patir isquèmia coronaria o accidents cerebrovasculars)

TAULA COMPARATIVA

Declaracions nutricionals en vigor que han de complir les etiquetes dels productes
Concepte Declaració
Valor energètic reduït Valor energètic reduït Sense
Valor energètic Màxim 40 calories /100 g (sòlids)
Màxim 20 calories/100 ml (líquids)
Reducció mínima del 30% del valor energètic original, amb indicació de la característica que en provoca la reducció (greix, sucres...) Màxim 4 calories/100 ml
*Per als edulcorants de taula: 0,4 calories per porció, equivalent a 6 grams de sacarosa (sucre comú)
Baix contingut Sense
Greix Màxim 3 g/100 g (sòlids)
Màxim 1,5 g /100 ml (líquids) (1,8 g greix/100 ml per a la llet semidesnatada)
Màxim 0,5 g/100 g (sòlids) o 100 ml (líquids) S'hi prohibeixen les expressions "X % sense greix" o declaracions semblants
Greix saturat Suma d'àcids grassos saturats i àcids grassos trans màxim 1,5 g/100 g (sòlids) o màxim 0,75 g/100 ml (líquids).
*La suma de greixos saturats i greixos trans no haurà d'aportar més del 10% del valor energètic
Suma d'àcids grassos saturats i àcids grassos trans màxim 0,1 g/100 g (sòlids) o 100 ml (líquids)
Sucre Màxim 5 g/100 g (sòlids)
Màxim 2,5 g/100 ml (líquids)
Màxim 0,5 g/100 g (sòlids) o 100 ml (líquids) Sense sucres afegits: si no s'ha afegit al producte cap monosacàrid, disacàrid, ni cap aliment utilitzat per les seues propietats edulcorants. Si els sucres estan presents de forma natural en els aliments, en l'etiquetatge haurà de figurar la indicació: "Conté sucres naturalment presents"
Baix contingut Molt baix contingut Sense
Sodi/sal Màxim 0,12 g de sodi o el seu equivalent en sal (0,31 grams) per cada 100 g (sòlids) o 100 ml (líquids) Màxim 0,04 g de sodi o el seu equivalent en sal (0,10 grams) per cada 100 g (sòlids) o 100 ml (líquids) Màxim 0,005 g de sodi o el seu equivalent en sal (0,01 grams) per cada 100 g (sòlids) o 100 ml (líquids)
Font de Alt contingut
Proteïnes Mínim 12% del valor energètic de l'aliment Mínim 20% del valor energètic de l'aliment
Fibra Mínim 3 g/100 g (sòlids)
Mínim 1,5 g/100 calories.
Mínim 6 g/100 g
Mínim 3 g/100 calories
Font de Alt contingut de
Vitamines i minerals Major o igual que el 15% de la Quantitat Diària Recomanada (QDR) per cada 100 g o 100 ml o per envàs si l'aliment té una única porció Mayor o igual que el 30% de la Quantitat Diària Recomanada (QDR) per cada 100 g o 100 ml o per envàs si l'aliment té una única porció *Les declaracions sobre l'addició de vitamines i minerals, del tipus "amb..." o "conté..." s'han d'ajustar a les condicions establertes per a la declaració "font de".
Conté Més contingut Contingut reduït
Nutrients o altres substàncies Aquesta declaració fa referència a la presència o l'afegiment de substàncies com ara esterols, soja, omega 3..., que han de complir totes les disposicions recollides en el Reglament.
Quant a vitamines i minerals ha de complir les condicions establertes per a la declaració "font de"
Ha de complir dues condicions: una, que l'increment serà com a mínim el 30% comparat amb un producte semblant; i dos, que s'ajuste als requisits establerts per a la declaració de "Font de".
En queden excloses les vitamines i els minerals.
La reducció ha de ser d'un mínim del 30% en comparació amb un producte semblant.
*Excepcions: per a les vitamines i els minerals, ja que n'hi ha prou amb una reducció del 10% de les QDR, i per al sodi és suficient una reducció del 25%.
light/lite (lleuger)
Està subjecte a les mateixes condicions que la declaració "contingut reduït". Ha d'acompanyar-se d'una indicació de la característica que fa que l'aliment siga light/lite (lleuger).

Altres serveis


Buscar en

Informació de Copyright i avís legal

Visita nuestro canal Eroski Consumer TV

EROSKI CONSUMER ens prenem molt seriosament la privadesa de les teves dades, avís legal. © Fundació EROSKI

Fundació EROSKI

Validaciones de esta página

  • : Conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI
  • XHTML: Validación del W3C indicando que este documento es XHTML 1.1 correcto
  • CSS: Validación del W3C indicando que este documento usa CSS de forma correcta
  • RSS: Validación de feedvalidator.org indicando que nuestros titulares RSS tienen un formato correcto