Saltar el menú de navegació i anar al contingut

EROSKI CONSUMER, el diario del consumidor

Cercador

logotipo de fundación

Canals de EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Actualitat i oci > Tema de portada

^

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment que es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Les ciutats giren l'esquena a la bicicleta

El millor i el pitjor, per ciutats i taules comparatives

La Corunya:

 • El millor: L'únic carril bici que disposa la Corunya destaca per la seguretat: es tracta d'una via àmplia independent de la vorera i la calçada que es troba molt ben senyalitzada.
 • El pitjor: Només compta amb 9 quilòmetres de carril bici, en els quals no es va trobar ni un sol aparcament de bicicletes. No té sistema públic de lloguer de bicicletes.

Alacant:

 • El millor: Res de positiu.
 • El pitjor: Una de les ciutats de l'anàlisi menys equipada per a circular-hi amb bicicleta: no té carril bici i tampoc no hi ha un servei de lloguer públic de bicicletes.

Barcelona:

 • El millor: Compta amb la xarxa més extensa de carrils bici de l'estudi: 128 quilòmetres. A això cal afegir 14.000 aparcaments de bicicletes distribuïts per la ciutat i un sistema de lloguer públic útil i en bon estat de manteniment.
 • El pitjor: La netedat i el manteniment dels carrils bici. A més, en els tres carrils analitzats es van trobar fins a 30 vianants que obstaculitzaven el pas de les bicicletes i 8 automòbils estacionats.

Bilbao:

 • El millor: És una de les poques ciutats amb un sistema de lloguer públic de bicicletes que disposa de tàndems preparats per a l'ús de persones amb discapacitat. A més, s'hi permet introduir la bicicleta al metro, al tren i al tramvia.
 • El pitjor: Només compta amb 14 quilòmetres de carril bici i el servei de lloguer públic de bicicletes no funciona durant tot l'any (comença al maig).

Còrdova:

 • El millor: Pionera a desplegar un servei de lloguer públic de bicicletes automàtic i, a més, gratuït. Hi destaca també el bon manteniment dels carrils bici (té una xarxa de 42 quilòmetres) i els aparcaments de bicicletes.
 • El pitjor: La tasca pendent de Còrdova és ampliar els punts de recollida i lliurament de bicicletes, a més de millorar la informació que s'ofereix a l'usuari.

Granada:

 • El millor: La senyalització del carril bici, especialment als encreuaments.
 • El pitjor: No compta amb servei de lloguer públic de bicicletes i la seua xarxa de carrils bici és insuficient (set quilòmetres, un per cada 33.743 habitants).

Madrid:

 • El millor: Els tres trajectes de carril bici analitzats per aquesta revista es van trobar en un estat òptim, igual que la qualitat del servei del lloguer públic de bicis.
 • El pitjor: Només compta amb 62 quilòmetres de carril bici, ubicats al llarg de l'Anella Verda, sense tocar a penes les artèries clau de la ciutat, i el lloguer de bicicletes està dirigit en exclusiva als turistes o persones que vulguen gaudir del parc Juan Carlos I.

Màlaga:

 • El millor: Bon manteniment i senyalització dels carrils bici analitzats.
 • El pitjor: No compta amb servei de lloguer de bicicletes i la xarxa de carrils bici és insuficient: només 5,5 quilòmetres (un per cada 102.045 habitants).

Múrcia:

 • El millor: El carril bici es trobava en bones condicions.
 • El pitjor: 4,7 quilòmetres de carril bici no és suficient per a una ciutat de 422.861 habitants. Tampoc no té sistema de lloguer públic de bicicletes.

Oviedo:

 • El millor: Res de positiu.
 • El pitjor: No té ni carril bici ni sistema de préstec de bicicletes.

Pamplona:

 • El millor: 41 quilòmetres de carril bici. El seu servei municipal de lloguer de bicicletes informa d'incidències a la ciutat (desviacions, obres, talls de trànsit, accidents, etc.).
 • El pitjor: La connexió entre els carrils bici. A més, durant els recorreguts realitzats es va observar una falta evident d'aparcaments de bicicletes.

Sant Sebastià:

 • El millor: El sistema de préstec de bicicletes és molt bo.
 • El pitjor: L'estat de deteriorament d'alguns dels carrils bici analitzats, a més dels pocs quilòmetres que componen la xarxa d'aquestes vies específiques per a ciclistes, només 28.

Sevilla:

 • El millor: Un bon nombre de punts de lliurament i recollida de les bicicletes del servei de lloguer (160) i una bona xarxa de carril bici (84 quilòmetres).
 • El pitjor: L'escassa netedat dels carrils bici analitzats.

Santander:

 • El millor: El manteniment dels carrils bici.
 • El pitjor: A penes té 10 quilòmetres de carril bici i les mancances en el sistema de préstec municipal de bicicletes són nombroses.

València

 • El millor: 70 quilòmetres de carrils bici. Bona senyalització dels carrils reservats per a ciclistes.
 • El pitjor: Deteriorament i brutícia als carrils bici analitzats i que no compta amb un sistema de préstec de bicicletes.

Valladolid:

 • El millor: 49 quilòmetres de carrils bici. El funcionament del servei de lloguer de bicicletes.
 • El pitjor: Algunes bicicletes del sistema municipal de lloguer no estaven netes.

Vitòria:

 • El millor: L'àmplia xarxa de carrils bici, amb més de 50 quilòmetres. El servei de lloguer de bicicletes compta amb unitats adaptades per a persones amb discapacitats.
 • El pitjor: Les bicicletes del servei municipal de lloguer només poden ser usades 4 hores com a màxim. Falta de cartells informatius en alguns punts de recollida i lliurament de les bicicletes llogades.

Saragossa:

 • El millor: La xarxa de carrils bici està composta per 75 quilòmetres de vies específiques per als ciclistes.
 • El pitjor: Pocs aparcaments de bicicletes i un estat de manteniment millorable dels carrils bici.

TAULA COMPARATIVA

La bicicleta com a mitjà de transport alternatiu a les ciutats
Ciutats Sistema de lloguer públic de bicicletes (1) Carrils bici (2) Nota mitjana
Mitjana Regular Regular Regular
La Corunya Molt malament Malament Malament
Alacant Molt malament Molt malament Molt malament
Barcelona
Bilbao
Còrdova
Granada Molt malament Regular Malament
Madrid Regular Regular Regular
Màlaga Molt malament Malament Malament
Múrcia Molt malament Molt malament Molt malament
Oviedo Molt malament Molt malament Molt malament
Pamplona Acceptable Acceptable
Sant Sebastià Molt Bé
Santander Acceptable Malament Regular
Sevilla Molt Bé
València Molt malament Regular Malament
Valladolid Regular Acceptable
Vitòria
Saragossa Acceptable Regular Acceptable

(1). Sistema de lloguer públic de bicicletes: en aquest apartat s'ha tingut en compte, en primer lloc, si existeix aquest servei o no i si és personalitzat o automàtic. A més, es va qualificar el servei en conjunt, és a dir, l'any de posada en marxa, els horaris de funcionament, el preu, el nombre de bicicletes disponibles i el nombre de punts de lliurament. Així mateix, aquelles ciutats que disposaven del lloguer es van sotmetre a una anàlisi del tipus d'informació que oferien i si aquesta era completa (normes, sancions, horaris, tarifes, drets i obligacions, entre altres dades). A més, es va comprovar l'estat en què es trobava la bicicleta llogada (si disposava dels elements de seguretat necessaris: llums, elements reflectors, frens, etc.).

(2). Carrils bici: igual que en l'apartat anterior, CONSUMER EROSKI va comprovar la dotació de carrils bici de la ciutat i va establir si la xarxa era suficient en funció de la població de la ciutat. Aquells nuclis urbans que en disposaven es van sotmetre, a més, a un estudi sobre la senyalització (si el carril s'identificava fàcilment, si hi havia senyals de velocitat màxima, si les marques vials estaven ben dibuixades, i si els encreuaments estaven ben senyalitzats), l'estat de manteniment del ferm (si estava brut, tenia clots o cap altre tipus de problema) i de l'itinerari (si hi havia molts pendents, canvis de rasant o corbes perilloses). A més, es va tenir en consideració si es tractava d'un carril segur (que els vianants o vehicles privats no invadissen el carril, o que els mateixos ciclistes portessen elements reflectors per a ser visibles). En matèria d'aparcaments de bicicletes, es va comprovar si durant el recorregut n'hi havia suficients i si es trobaven nets i en un estat correcte.

Nota final de la dotació de Carrils bici ciutat per ciutat (segons CONSUMER EROSKI)
Ciutats Dotació de carrils bici a la ciutat (1) Senyalització carrils per a bicicletes (2) Manteniment dels carrils bici (3) Seguretat dels ciclistes (4)
Mitjana - Acceptable Molt Bé Molt Bé
La Corunya 9 Km (1 Km per cada 27.154 habitants) Molt Bé Excel·lent
Alacant 0 No n'hi ha No n'hi ha No n'hi ha
Barcelona 128 Km ( 1 Km per cada 12.462 habitants) Regular Molt Bé Molt Bé
Bilbao 14 Km (1 Km per cada 25.226 habitants) Molt Bé Excel·lent
Còrdova 42 Km (1 Km per cada 7.705 habitants) Regular Molt Bé Molt Bé
Granada 7 Km (1 Km per cada 33.744 habitants) Molt Bé
Madrid 62 Km (1 Km per cada 50.524 habitants) Molt Bé Molt Bé Molt Bé
Màlaga 5,5 Km (1 Km per cada 102.045 habitants) Molt Bé Molt Bé
Múrcia 4,7 Km (un Km per cada 89.970 habitants) Molt malament Excel·lent Excel·lent
Oviedo 0 No n'hi ha No n'hi ha No n'hi ha
Pamplona 41Km (1 Km per cada 4.754 habitants) Molt Bé Molt Bé Molt Bé
Sant Sebastià 28 Km (1 Km per cada 6.539 habitants) Regular Molt Bé Excel·lent
Santander 10 Km (1 Km per cada 18.180 habitants) Excel·lent Molt Bé
Sevilla 84 Km (1 Km per cada 8.323 habitants) Molt Bé Molt Bé Molt Bé
València 70 Km (1 Km per cada 11.395 habitants) Malament Molt Bé Regular
Valladolid 49 Km (1 Km per cada 6.460 habitants) Molt Bé
Vitòria 55 Km (1 Km per cada 4.172 habitants) Molt Bé Molt Bé Molt Bé
Saragossa 75 Km (1 Km per cada 8.725 habitants) Malament Molt Bé Excel·lent
Ciutats Nombre d'aparcaments totals segons l'ajuntament (5) Estat dels aparcaments ubicats al costat de les vies analitzades (6) Nota mitjana
Mitjana Regular Malament Regular
La Corunya - Molt malament Malament
Alacant - No n'hi ha Molt malament
Barcelona 14.000 Acceptable
Bilbao 101 Molt Bé
Còrdova 149 Excel·lent
Granada - Acceptable Regular
Madrid - Regular
Màlaga - Malament Malament
Múrcia - Molt malament Molt malament
Oviedo - No n'hi ha Molt malament
Pamplona 220 Molt malament Acceptable
Sant Sebastià 590 Regular
Santander - Molt malament Malament
Sevilla 119 Molt malament
València - Acceptable Regular
Valladolid 66 Molt malament Regular
Vitòria 167 Malament
Saragossa 50 Molt malament Regular

(1). Dotació de carrils bici: CONSUMER EROSKI va comprovar la dotació de carrils bici de cada ciutat, i en funció de la població que hi residia va demostrar si es tractava d'una xarxa suficient per a la ciutat. Cal recordar que aquest apartat és el que més pes ha tingut en el moment de qualificar cada ciutat, i que Alacant i Oviedo no comptaven amb aquest equipament

(2). Senyalització: s'ha observat la senyalització dels carrils bici analitzats en cada ciutat (màxim 3): si comparteixen espai amb voreres i calçades o si tenen un recorregut independent. Així mateix, s'ha comprovat si compten amb la senyalització, les marques vials, el paviment de diferent color i textura... perceptius.

(3). Manteniment: l'estudi va analitzar l'estat de manteniment d'aquestes vies i es va posar especial atenció a si el ferm es trobava en correctes condicions, a si no hi havia clots, a si la pintura era llegible, a si el paviment era relliscós, a si els rastells que els delimitaven o creuaven estaven perfectament conservats i rebaixats, a si havia corbes pronunciades, pendents, canvis de rasant...

(4). Seguretat dels ciclistes: en aquest apartat es va analitzar si hi havia situacions de perill per als usuaris de bicicleta ocasionats per vehicles estacionats o circulant pel carril bici, vianants que creuen aquestes vies sense mirar, cotxes que fan avançaments indeguts a bicicletes, ciclistes que no porten el casc o que van a un velocitat excessiva...

(5). Nombre d'aparcaments en cada ciutat: Es va indicar el nombre total d'aparcaments per a bicicletes en cada ciutat, segons la informació que cada ajuntament va oferir a aquesta revista.

(6). Aparcaments: es va comprovar que les rutes analitzades durant els recorreguts dels carrils bici comptaven amb un bon nombre d'aparcaments per a bicicletes i que estiguessen ben distribuïts al llarg del carril bici. A més, es va observar detingudament l'estat de manteniment d'aquests llocs d'estacionament: si estaven en perfectes condicions o si, per contra, estaven trencats, bruts, oxidats, amb les bicicletes tirades per terra...

Paginació


Altres serveis


Buscar en

Informació de Copyright i avís legal

Visita nuestro canal Eroski Consumer TV

EROSKI CONSUMER ens prenem molt seriosament la privadesa de les teves dades, avís legal. © Fundació EROSKI

Fundació EROSKI

Validaciones de esta página

 • : Conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI
 • XHTML: Validación del W3C indicando que este documento es XHTML 1.1 correcto
 • CSS: Validación del W3C indicando que este documento usa CSS de forma correcta
 • RSS: Validación de feedvalidator.org indicando que nuestros titulares RSS tienen un formato correcto