Saltar el menú de navegació i anar al contingut

EROSKI CONSUMER, el diario del consumidor

Cercador

logotipo de fundación

Canals de EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Actualitat i oci > Tema de portada

^

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment que es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Centres de dia: Qualitat assistencial millorable i carència de places

Els equipaments d'atenció diürna de persones dependents aconsegueixen una qualificació notable, però el 60% tenen llistes d'espera i dos de cada deu suspenen

10 respostes que ajuden a encertar amb el Centre de Dia i taulas comparativas

Què és un centre de dia?

Els centres de dia són establiments que presten, durant el dia, atenció integral i individualitzada a les persones grans que tenen problemes de dependència, de tipus físic o bé psicosocial. Aquest programa no residencial permet a l'ancià dormir a casa seua. Algunes comunitats autònomes han dotat aquests centres d'una denominació diferent (com és el cas d'Andalusia, on se'ls coneix com Unitats d'Estada Diürna).

RECOMANACIÓ: Informem-nos si hi ha algun centre de dia al nostre municipi- o tan prop com siga possible- que s'adapte a les nostres necessitats. Triem un centre pròxim al lloc on visca la família o les amistats.

Quin és l'objectiu dels programes d'estada diürna?

Millorar o mantenir el nivell d'autonomia personal de la persona gran i donar suport a la família o als cuidadors que afronten la tasca d'atendre"ls, a més d'afavorir la seua compatibilitat laboral. Han de fer possible que les persones grans, a més de ser ateses, puguen gaudir del seu temps lliure.

RECOMANACIÓ: Comprovem que els serveis que ens ofereix un centre de dia cobreixen les nostres necessitats i coneguem les alternatives. Parlem amb un assistent social perquè ens oriente.

Quins són els requisits per a accedir a aquests centres?

 • L'edat que determine cada autonomia (entorn dels 60-65 anys).
 • Estar empadronats al municipi o a la comunitat autònoma on se sol·licite.
 • No patir malalties infectocontagioses o cròniques en estat terminal. Algunes administracions restringeixen l'accés als qui patisquen malalties mentals o trastorns de conducta que puguen alterar greument la convivència del centre; no és el cas dels centres psicogeriàtrics especialitzats en certes malalties com les demències o l'Alzheimer.
 • Acreditar la necessitat d'ajuda econòmica, personal o de la unitat familiar.

RECOMANACIÓ: Evitem gestions i desplaçaments innecessaris. Telefonem-hi: preguntem quines són les condicions d'accés, quina documentació hem d'aportar, quina és la llista d'espera (en el cas que n'hi haja) i demanem cita prèvia en cas necessari.

De qui depenen?

Els centres de dia poden ser de titularitat pública, privada o concertada. Els primers són gestionats per les administracions autonòmiques o locals, mentre que els privats els gestiona una entitat o un particular. En el cas dels concertats, combinen la titularitat privada amb certes places públiques, que es regeixen per les mateixes condicions que en centres públics.

Tipus de centres de dia

 • Respecte a la titularitat: públics, privats i concertats.
 • En funció dels usuaris: centres per a vàlids, centre per a assistits, centres mixtos (que atenen tant les persones vàlides com les que tenen algun grau de dependència) i centres psicogeriàtrics. Aquests últims es dirigeixen a persones amb certs problemes psíquics (com l'Alzheimer).
 • Per la modalitat assistencial del centre de dia: laboral, continu o de caps de setmana i festius.

RECOMANACIÓ: Si estem interessats en algun centre en particular, visitem-lo atentament abans de prendre una decisió. Comprovem que el centre està autoritzat. Llegim detingudament el Reglament Intern i el Contracte d'Admissió.

Quins serveis s'hi ofereixen?

Els més habituals són els serveis d'atenció personalitzada, d'infermeria, de restauració, d'assistència social, de teràpia ocupacional i fisioteràpia i d'animació sociocultural. A més d'aquests, hi ha altres serveis, en alguns casos opcionals, que ofereixen els centres de dia al nostre país: servei de transport, perruqueria, podologia, capella, etc.

RECOMANACIÓ: Assegurem-nos que el centre disposa de prou personal, amb la titulació exigida i l'experiència necessària.

Quins són els materials mínims dels centres?

La major part dels centres de dia tenen una recepció i mobiliari de vestidor, zona de menjador, àrea d'activitats, lavabos adaptats a les necessitats dels majors i al pas d'una cadira de rodes. El bany geriàtric, d'altra banda, no és obligatori en totes les comunitats autònomes i en alguns centres es paga una tarifa extra per cada ús. Els materials han de ser antilliscants i fàcils de rentar.

Una climatització i ventilació adequada s'exigeix a tots els centres, que han de disposar de sistemes de calefacció i d'aigua calenta. La il·luminació és un altre dels aspectes que preveu la normativa autonòmica, juntament amb la decoració; es persegueix la naturalitat i l'agradabilitat de l'ambient.

D'altra banda, comptar amb enllumenat d'emergència, que totes les dependències estiguen ben indicades i que hi haja almenys un telèfon a disposició dels usuaris, són altres dels mínims d'aquests establiments. Quant al mobiliari, ha de ser segur per a les persones grans, còmode, que permeta l'accés amb cadira de rodes, durador i amb un manteniment adequat.

RECOMANACIÓ: Demanem que ens ensenyen les diferents àrees del centre de dia, comprovem que són àmplies, amb prou ventilació i il·luminació i que tenen lavabos complets. Així mateix, assegurem-nos que totes les dependències disposen d'unes condicions d'higiene i de salubritat extremes.

Horaris

Els majors poden romandre al centre de dia una mitjana d'onze hores diàries (de 8.00 hores a 19.00 hores).

RECOMANACIÓ: Preguntem si podem visitar el nostre familiar durant l'estada diürna i quin és l'horari en què podem fer-ho.

Preus

En molts dels centres de dia la tarifa mensual varia en funció del nivell de dependència dels majors (la mitjana mensual d'un centre de dia se situa en els 508 euros mensuals: 336 euros en els públics, 473 euros en els concertats i 638 euros en els privats). En aquest preu s'inclou l'atenció bàsica a l'usuari (alimentació, servei mèdic i atenció assistencial). En els privats no s'inclou el transport adaptat, i tant en els privats com en els públics i els concertats, els serveis catalogats com a "extra" (podologia, perruqueria...) van a banda.

RECOMANACIÓ: Sol·licitem informació sobre els serveis inclosos i exclosos en el preu. Recordem també que podem tenir dret a subvencions i ajudes de divers tipus, de manera que consultem-les.

Qualitat dels centres

Es tracta, en la mesura que es puga, de fer sentir la persona com en la seua pròpia casa i ajudar-lo tant en les seues activitats de la vida diària com en la interacció amb altres membres.

RECOMANACIÓ: Interessem-nos per aspectes del centre com són els sistemes d'emergència, el pla setmanal de menjades (que siga complet, variat, adaptat i supervisat pel metge), les vies de comunicació amb els familiars, les activitats que es fan amb les persones grans, els serveis de rehabilitació, etc.

TAULA COMPARATIVA

Tarifes per usuari al mes
Titularitat dels centres de dia Tarifa màxima Tarifa mitjana Tarifa mínima
Públics 820 euros 336 euros 100 euros
Privats 1130 euros 638 euros 100 euros
Concertats 900 euros 473 euros 60 euros
Total 1.130 euros 508 euros 60 euros
Atenció assistencial als centres de dia
Titularitat dels centre No se superen els sis usuaris per professional 1 Utilitzen per a les cures la sala de consulta mèdica 2 Disposen de metge permanent 3 Disposen de metges geriatres 4 Disposen de fisioterapeutes 5
Públics 74% 61% 30% 37% 72%
Privats 56% 49% 35% 40% 75%
Concertats 50% 49% 33% 13% 46%
Total 60% 53% 33% 32% 66%
Titularidad de los centros transport adaptat 6 Comunicació assistencial per escrit als familiars 7 Comunicació assistencial cada mes 8 NOTA MITJANA 9
Públics 93% 78% 13% 6,4
Privats 81% 73% 14% 5,9
Concertats 86% 67% 20% 5,2
Total 87% 73% 16% 5,9

(1) Nombre d'usuaris que corresponen a cada professional d'atenció directa (metges, fisioterapeutes i cuidadors). Es recomana que hi haja un professional per cada cinc o sis usuaris.

(2) Centres que no disposen d'una sala específica per a les cures i que les fan a la sala de consulta mèdica.

(3) Centres que compten amb un metge que es troba disponible de forma diària i atén els majors davant qualsevol eventualitat.

(4) Percentatge de centres en què els metges són geriatres o internistes.

(5) Centres que disposen de personal especialitzat en fisioteràpia.

(6) Centres que ofereixen servei de transport adaptat.

(7) Centres que informen cada mes als familiars dels usuaris.

(8) Nota final, mitjana, de tots els aspectes relacionats amb l'atenció assistencial als usuaris.

Serveis i infraestructures que faciliten als usuaris trobar-s'hi a gust (1)
Titularitat dels centres Centres que obren dissabtes i diumenges 2 Disposen de menjador prou ampli 3 Elecció de menú 4 Disposen de zona de passeig pròpia del centre (jardí o semblant) 5 Servei de podologia 6
Públics 17% 89% 96% 72% 94%
Privats 20% 88% 90% 57% 86%
Concertats 13% 92% 100% 59% 85%
Total 17% 89% 95% 63% 88%
Titularitat dels centres Servei de perruqueria 7 Capella 8 Hemeroteca o biblioteca 9 Sala de lectura 10 Gimnàs 11 NOTA MITJANA 12
Públics 80% 37% 91% 85% 80% 7,06
Privats 78% 29% 100% 96% 78% 6,94
Concertats 67% 41% 82% 85% 69% 6,39
Total 75% 35% 92% 89% 76% 6,82

(1) A part dels serveis que es comenten a continuació, s'ha valorat l'oferta d'altres com ara assistència jurídica i farmacèutica, planxat de roba, cafeteria, sala d'actes, sala de jocs, fonoteca, gabinet de bellesa, solàrium, massatges, piscina, instal·lacions esportives, sala de pintura, de televisió, de ball, telèfon públic, i si disposen de llibre de reclamacions i/o bústia de suggeriments.

(2) Centres que ofereixen els serveis els caps de setmana.

(3) Centres que tenen una zona de menjador prou àmplia per al nombre total d'usuaris.

(5) Disposen de zona de passeig àmplia (jardí o semblant) per a l'esbargiment dels usuaris.

(6) Servei de podologia disponible al mateix centre de dia.

(7) Servei de perruqueria disponible al mateix centre de dia.

(8) Centres que ofereixen la possibilitat de continuar amb les pràctiques religioses.

(9) Centres de dia que disposen d'una sala específica per a llegir la premsa o revistes, com ara hemeroteca o biblioteca.

(10) Centres que disposen d'una sala de lectura diferent a l'hemeroteca o la biblioteca.

(11) Centres que disposen de gimnàs per practicar-hi diferents activitats físiques programades com ara ioga, gerontogimnàstica, etc.

(12) Nota mitjana dels aspectes estudiats, que fan referència a alguns dels mitjans que més influeixen perquè les persones grans puguen trobar-s'hi còmodes, com si estiguessen a la pròpia casa.

Quants usuaris corresponen a cada professional d'atenció directa
Públic Privat Concertat Mitjana
No més de 6 1 74% 56% 50% 60%
Entre 7 i 8 2 21% 24% 22% 23%
Més de 9 3 5% 20% 28% 17%
Total 100% 100% 100% 100%

(1) Un professional encarregat d'un màxim de 6 usuaris.

(2) Un professional a càrrec d'un grup d'entre 7 i 8 usuaris.

(3) Un professional per cada 9 usuaris o més.

Resum i valoració global dels centres de dia analitzats
Centres de dia estudiats a... Estat de conservació i netedat 1 Serveis i infraestructures 2 Atenció assistencial 3 Mitjana final
La Corunya Acceptable Molt bé Regular Acceptable-Bé
Àlaba Molt bé Molt bé Molt bé
Alacant Molt bé Molt bé Molt bé
Astúries Molt bé
Barcelona Molt bé
Cantàbria Molt bé Regular
Còrdova Molt bé Bé-Molt bé
Granada Acceptable Regular Acceptable-Bé
Guipúzcoa Molt bé Molt bé Regular
Madrid Molt bé Molt bé Molt bé
Málaga Molt bé Regular
Murcia Molt bé Molt bé Molt bé
Navarra Molt bé Molt bé Molt bé Molt bé
Sevilla Molt bé Regular Acceptable-Bé
València Molt bé Acceptable
Valladolid Molt bé Molt bé Molt bé Molt bé
Biscaia Molt bé Bé-Molt bé
Saragossa Molt bé Molt bé Regular Acceptable-Bé
Mitjana Molt bé Bé-Molt bé Acceptable Bé-Molt bé

(1) Conservació i netedat: s'ha valorat la netedat i conservació general de les instal·lacions, l'amplitud de les diverses sales, la lluminositat, la ventilació i temperatura, l'estat de conservació del mobiliari i dels efectes d'ús quotidià (taules, cadires, terra, etc.). Aquestes dades s'han obtingut mitjançant la visita in situ dels centres de dia.

(2) Serveis: Entre molts altres, s'ha valorat la dotació d'elements i serveis que faciliten a l'usuari poder trobar-s'hi a gust: per exemple, l'existència de jardí o zona semblant, els serveis que hi faciliten l'estada (perruqueria, podologia, massatges, capella, sala de lectura, gimnàs, etc.), la possibilitat d'escollir menú, els horaris d'obertura del centre, la seguretat i l'accessibilitat.

(3) Atenció assistencial: s'ha valorat el nombre de cuidadors professionals amb què compta cada centre, la formació que tenen, la presència d'un metge permanent al centre, la disposició de fisioterapeutes, la dotació de transport adaptat i la comunicació del centre amb les famílies sobre l'evolució de l'usuari.

Paginació


Altres serveis


Buscar en

Informació de Copyright i avís legal

Visita nuestro canal Eroski Consumer TV

EROSKI CONSUMER ens prenem molt seriosament la privadesa de les teves dades, avís legal. © Fundació EROSKI

Fundació EROSKI

Validaciones de esta página

 • : Conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI
 • XHTML: Validación del W3C indicando que este documento es XHTML 1.1 correcto
 • CSS: Validación del W3C indicando que este documento usa CSS de forma correcta
 • RSS: Validación de feedvalidator.org indicando que nuestros titulares RSS tienen un formato correcto