Saltar el menú de navegació i anar al contingut

EROSKI CONSUMER, el diario del consumidor

Cercador

logotipo de fundación

Canals de EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Actualitat i oci > Tema de portada

^

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment que es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Augmenten les diferències entre ciutats en l'impost d'habitatge

Les taxes de Barcelona dupliquen les de Madrid i tripliquen les d'altres ciutats

Les 9 claus de l'IBI

 • 1. Gener: pagar la contribució.
  L'Impost de Béns Immobles es paga anualment i es merita el primer dia del període impositiu, que coincideix amb l'any natural. És a dir, si s'adquireix un habitatge el 10 de gener, la contribució la paga el propietari anterior. Cada ajuntament fixa les dates de pagament, que poden variar d'uns consistoris a altres. Alguns permeten el pagament de l'IBI en dos terminis semestrals.
 • 2. Qui paga l'IBI?
    Els subjectes passius, és a dir, la persona física o jurídica propietària del bé immoble sobre el qual recau l'impost. També el paguen els titulars d'una concessió administrativa sobre béns immobles o sobre els serveis públics a què es troben afectats. Quant al lloguer, les parts poden acordar en el contracte que aquesta quota la pague l'arrendatari.
  Quan s'adquireix un immoble és obligatori presentar declaració, a causa de l'alteració jurídica que es produeix respecte de la titularitat sobre el bé. El titular ha de presentar el model que establisca el Ministeri d'Economia i Hisenda. Si no ho fa, se li imposarà una multa. A més, si la persona que transmet l'immoble tingués dèbits per aquest impost anteriors al canvi, respondrà l'adquirent si no fa canvi de titularitat davant la Direcció del Cadastre, si la transmissió no consta en document davant notari o si està escrit en registre públic. Per això, quan s'adquireix un habitatge és molt important informar-se de l'existència o no de deutes pendents per part del propietari de l'immoble.
 • 3. El meu habitatge n'està exempt?
  S'han creat certes exempcions, unes de caràcter objectiu i altres de subjectives o mixtes. A més, n'hi ha per períodes limitats, algunes es concedeixen després de sol·licitar-ho, mentre que altres es concedeixen de manera permanent. Gaudeixen d'una exempció permanent determinats béns propietat de l'Administració, l'Església Catòlica, la Creu Roja, etc.
 • 4. Si no n'està exempt... potser em puc acollir a una bonificació.
  L'article 74 de la Llei reguladora de les Hisendes Locals (RD Legislatiu 2/2004 de 5 de març) preveu unes bonificacions en la quota de l'impost i la possibilitat que en determinats casos els ajuntaments n'establisquen d'altres (per família nombrosa, ús d'energies renovables,...). La Llei marca una reducció d'entre el 50 i el 90% per a immobles que constituïsquen l'objecte de l'activitat de les empreses d'urbanització, construcció i promoció immobiliària, durant el temps d'urbanització o de construcció i un any més a partir de l'any d'acabament de les obres. Aquest termini no podrà excedir de tres anys des de la data d'inici de les obres.
  D'altra banda, les VPO poden gaudir d'una bonificació del 50% i els béns rústics de les Cooperatives Agràries i d'Explotació Comunitària de la Terra disposen de descomptes del 95%. Aquestes tres primeres bonificacions han de ser sol·licitades a l'Ajuntament a fi que resulten aplicables. A més dels assenyalats, tenen una bonificació del 50% els immobles situats a Ceuta i Melilla.
 • 5. Quant cal pagar?
  El càlcul de la quantitat que s'ha de pagar és molt senzill. Cal partir del valor cadastral de l'habitatge, al qual s'aplica el tipus impositiu o de gravamen que fixa l'ajuntament per a aquell any. Al resultat (quota) s'apliquen les bonificacions que en cada cas corresponguen. De tot això s'obté el deute tributari. Si l'última revisió cadastral és posterior al 1997, s'aplica al valor cadastral un coeficient reductor del 0,9% el primer any, del 0,8% el segon i així fins al desè, en el qual la base liquidable és igual al valor cadastral.

Paginació


Altres serveis


Buscar en

Informació de Copyright i avís legal

Visita nuestro canal Eroski Consumer TV

EROSKI CONSUMER ens prenem molt seriosament la privadesa de les teves dades, avís legal. © Fundació EROSKI

Fundació EROSKI

Validaciones de esta página

 • : Conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI
 • XHTML: Validación del W3C indicando que este documento es XHTML 1.1 correcto
 • CSS: Validación del W3C indicando que este documento usa CSS de forma correcta
 • RSS: Validación de feedvalidator.org indicando que nuestros titulares RSS tienen un formato correcto