Saltar el menú de navegació i anar al contingut

EROSKI CONSUMER, el diario del consumidor

Cercador

logotipo de fundación

Canals de EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Actualitat i oci > Tema de portada

^

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment que es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Immobiliàries: se'n van visitar 318 en 18 ciutats: Millora una mica la qualitat del servei, però continuen les greus irregularitats

Un terç de les immobiliàries suspenen. Els diners negres es continuen acceptant en la majoria. Les VPO es venen a preus de vivenda lliure

Recomanacions per a la recerca i la compra

 • Característiques de l'habitatge. És fonamental tenir una idea al més clara possible de les nostres necessitats i preferències: l'espai que necessitem (nombre de dormitoris i banys), les comoditats que ens interessen (ascensor, calefacció central, gas&), si volem un habitatge nou o de segona mà, la situació on es trobe (la distància al treball o a la casa de familiars i amics)...
 • Quant podem pagar. Analitzem la nostra situació econòmica (la del moment de la compra i la que previsiblement tindrem al cap d'uns anys) i la nostra capacitat d'endeutament (estalvis, ingressos mensuals, possibilitats de finançament, etc.) per a saber quina és la quantitat màxima que podem invertir en la compra. Abans de començar a veure pisos, preguntem en diversos bancs i caixes d'estalvi quants diners ens podrien prestar. Aquesta quantitat serà el primer filtre en la recerca de vivenda i ens estalviarà sorpreses i decepcions posteriors. El més habitual és que les entitats financeres concedisquen només el 80% del valor de l'habitatge com a crèdit hipotecari. L'altre 20% haurà de sortir dels estalvis del comprador.
 • Despeses extres. A més del preu de l'habitatge, cal afrontar una sèrie de despeses extres (notaria, registre, gestoria&) que suposen una suma important (generalment entre el 10% i el 12% de l'import de la vivenda). És fonamental, per tant, tenir uns diners estalviats perquè l'hipoteca es concedeix sobre el cost de la casa i no sobre totes les quantitats que s'hauran d'abonar.
 • On i com buscar. Per a aquesta fase es recomana paciència i perseverança: com més temps invertim buscant la l'habitatge que més s'ajusta a les nostres necessitats, més probabilitats tindrem de trobar-lo. La recerca pot fer-se de forma personal (recorrent les zones preferides, utilitzant consells de familiars o amics, buscant en diaris o revistes especialitzades, etc.) o encomanant la tasca a un professional que dispose d'una cartera d'immobles a la venda. La primera recerca és més laboriosa (cal concertar entrevistes amb els propietaris; conèixer la situació legal, registral i fiscal de l'habitatge; buscar el finançament, etc.). La segona recerca, en canvi, permet estalviar aquests tràmits, però caldrà pagar pels serveis rebuts.
 • És recomanable informar-se abans. Abans de comprar-lo, cal preguntar al president de la comunitat de veïns a qui pertany l'immoble, o a l'administrador de finques que porta aquesta gestió, sobre la situació en què es troba: si està al corrent dels pagaments de la quota de comunitat. Cal recordar que aquests deutes no pertanyen a la persona que els causa, sinó que són propis de l'immoble, independentment de qui en siga el propietari. Així mateix, s'ha d'acudir a l'Ajuntament per conèixer la situació de l'immoble pel que fa al pagament d'impostos municipals (com l'IBI).
 • Contracte de compravenda. Procurem que hi queden recollits tots els acords a què arribem amb el venedor, no ens refiem del que acordem verbalment. Assegurem-nos que no hi ha clàusules abusives i que es fixa una data per a l'entrega de l'habitatge (incloses les penalitzacions per retards). Si la compravenda de l'habitatge es fa entre particulars, un advocat de confiança o una gestoria ens ajudaran a elaborar el contracte. No desembossem cap quantitat fins que no estiguem completament d'acord amb el contracte.
 • Diners B. No en fem servir en l'adquisició de la vivenda. Encara que ens estalviem imposts i despeses, la veritat és que, a més de poder ser investigats per Hisenda (i exposar-nos a sancions), no ens podrem aprofitar de la deducció fiscal per adquisició de vivenda per les quantitats que no figuren en el contracte o escriptura. A més, com que el preu és inferior al real, si després d'un temps volem vendre l'habitatge haurem de declarar un increment de patrimoni més gran i pagar més per l'Impost de Plusvàlua.
 • Negociem el preu. No ens conformem amb el primer preu de venda que ens donen. Tractem sempre de negociar una rebaixa, especialment quan tinguem la certesa que la quantitat que ens ofereixen està una mica inflada. És part del joc que els propietaris d'una vivenda intenten obtenir amb la seua venda el major benefici possible. Però també ho és que el comprador vulga aconseguir la major rebaixa possible.

TAULA COMPARATIVA

Resum global
Ciutat1 Professionalitat en la gestió2 Qualitat del servei2 Nota mitjana final
La Corunya Regular Acceptable
Alacant Regular Acceptable
Barcelona Acceptable Acceptable Acceptable
Bilbao Malament Regular
Còrdova Malament Acceptable Malament
Granada Malament Acceptable M al
Madrid Regular Acceptable
Màlaga Malament Regular
Murcia Acceptable Acceptable Acceptable
Oviedo Malament Regular
Pamplona Malament Acceptable Malament
Sant Sebastià
Santander Malament Regular
Sevilla Malament Acceptable Malament
València Malament Regular
Valladolid Malament Regular
Vitòria Acceptable Acceptable Acceptable
Saragossa Malament Regular
Mitjana Malament Regular

(1) S'han visitat 318 immobiliàries: a Madrid i Barcelona 30; a València, Sevilla i Saragossa 20; a Bilbao i Màlaga 18; a Múrcia, Alacant, Còrdova i Valladolid 16, i a Vitòria, Pamplona, Sant Sebastià, Granada, Oviedo, la Corunya i Santander 14.

(2) Per comprovar a què es refereix cadascun dels apartats, vegeu els quadres següents detallats..

Prodessionalitat en la gestió
Ciutat1 Transparència en la gestió immobiliària1 Informació sobre la conjuntura de mercat2 Nota Mitjana
La Corunya Malament Acceptable Regular
Alacant Acceptable Malament Regular
Barcelona Regular Acceptable
Bilbao Malament Malament Malament
Còrdova Malament Regular Malament
Granada Molt Malament Acceptable Malament
Madrid Regular Regular Regular
Màlaga Molt Malament Acceptable Malament
Murcia Acceptable Regular Acceptable
Oviedo Malament Malament Malament
Pamplona Malament Regular Malament
Sant Sebastià Acceptable
Santander Malament Malament Malament
Sevilla Muy Malament Acceptable Malament
València Muy Malament Regular Malament
Valladolid Malament Acceptable Malament
Vitòria Acceptable Acceptable
Saragossa Muy Malament Regular Malament
Mitjana Malament Regular Malament

(1) Es va comprovar si les immobiliàries accepten mitjançar amb diners negres o diners B dels seus clients. També es va comprovar si el preu al qual venen les Vivendes de Protecció Oficial (quan en disposen) és inferior o no al de les vivendes de mercat lliure. Així mateix, s'ha analitzat si les immobiliàries exposen o informen des d'un primer moment sobre totes les vivendes que s'ajusten en la zona a les característiques sol·licitades pel client.

(2) S'ha analitzat la quantitat i la qualitat de la informació facilitada per les immobiliàries sobre la conjuntura del mercat de l'habitatge (tipus d'interès hipotecaris, situació general del mercat, promocions immobiliàries pròximes en el temps&). En resum, sobre si és bon moment per a comprar un habitatge i per què.

Qualitat de servei i assessorament
Ciutat1 Assessorament comercial1 Atenció personal2 Resposta a les necessitats3 Nota Mitjana
La Corunya
Alacant Acceptable
Barcelona Acceptable Acceptable Acceptable
Bilbao Acceptable
Còrdova Regular Acceptable Acceptable Acceptable
Granada Acceptable Acceptable Acceptable
Madrid
Màlaga
Murcia Regular Acceptable Acceptable
Oviedo Muy Bé
Pamplona Regular Acceptable
Sant Sebastià
Santander Acceptable Acceptable Acceptable
Sevilla Regular Acceptable Acceptable Acceptable
València Acceptable Muy Bé Acceptable
Valladolid Muy Bé
Vitòria Regular Acceptable
Saragossa Acceptable Muy Bé
Mitjana Acceptable

(1) S'han analitzat l'exposició de les característiques dels habitatges oferts, el detall de les explicacions, el coneixement de les diferents zones, els seus serveis, infraestructures, característiques socioculturals, etc. Així mateix, s'ha valorat el coneixement del comercial de les ajudes o subvencions públiques en la compra de vivenda i l'exposició efectuada al voltant de les possibles despeses derivades de la compra.

(2) S'ha tingut en compte l' interès del comercial, l'actitud adoptada, l'amabilitat en el tracte i, en general, l'atenció i els serveis dispensats.

(3) S'ha estudiat si les vivendes ofertes s'ajusten al que planteja el client. A més, s'ha analitzat la resposta als requeriments del client sobre el preu dels habitatges, i les solucions aportades als interessos, demandes, problemes i suggeriments plantejats. Finalment, s'ha analitzat la informació escrita facilitada per les immobiliàries sobre els pisos oferts.

Paginació


Altres serveis


Buscar en

Informació de Copyright i avís legal

Visita nuestro canal Eroski Consumer TV

EROSKI CONSUMER ens prenem molt seriosament la privadesa de les teves dades, avís legal. © Fundació EROSKI

Fundació EROSKI

Validaciones de esta página

 • : Conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI
 • XHTML: Validación del W3C indicando que este documento es XHTML 1.1 correcto
 • CSS: Validación del W3C indicando que este documento usa CSS de forma correcta
 • RSS: Validación de feedvalidator.org indicando que nuestros titulares RSS tienen un formato correcto