Saltar el menú de navegació i anar al contingut

EROSKI CONSUMER, el diario del consumidor

Cercador

logotipo de fundación

Canals de EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Actualitat i oci > Informe

^

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment que es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Retards i cancel·lacions de vols: Si el retard és inferior a dues hores no hi ha res a fer

Els usuaris de vols comercials disposen d'una sèrie de drets i de possibilitats de reclamació

Cancel·lacions

Quines causes pot al·legar la companyia per a cancel.lar un vol?
Les mateixes que per a retardar-lo, mireu en l'apartat "Retards" d'aquest informe.

Quins drets tenen els passatgers afectats per la cancel·lació del vol?
La companyia ha d'oferir informació relativa a transports alternatius. A més, plantejarà al viatger la possibilitat que li retornen els diners i, si és procedent, de volar al punt de partida al més aviat possible, o que el porten a la destinació final en una data posterior que li convinga, però, això sí, en funció dels seients disponibles. El passatger afectat per cancel·lació té els mateixos drets que en cas de retard de vol (dret a menjar i refrescos, dues telefonades...).

I quins altres drets tenen els passatgers en cas de cancel·lació?
El reemborsament del bitllet o un transport alternatiu. I una compensació econòmica.

Si l'usuari opta pel reemborsament, quants diners se li paga?
El cost íntegre del bitllet al preu en què es va comprar, corresponent a la part del viatge no efectuada; i també a la part del viatge efectuada, si el vol ja no té cap utilitat segons el pla de viatge inicial del passatger. I quan convinga, un vol de tornada al primer punt de partida al més aviat possible. Als passatgers d'un vol que forma part d'un viatge combinat o organitzat se'ls oferirà, si és procedent, un vol de tornada al primer punt de partida al més aviat possible, però no el reemborsament. El reemborsament s'efectuarà en set dies, i serà en metàl.lic, per transferència bancària electrònica, transferència bancària, xec o, amb un acord previ firmat pel passatger, en bons de viatge o altres serveis.  

Com es porta a terme el transport alternatiu?
En condicions de transport comparables, el transport es farà al més aviat possible fins a la destinació final, o en una data posterior que convinga al passatger depenent dels seients disponibles. En el cas que una ciutat o regió dispose de diversos aeroports, la companyia que oferisca el transport alternatiu amb destinació a un altre aeroport diferent del reservat pel passatger es farà càrrec de les despeses de desplaçament entre l'aeroport substitutiu i l'aeroport per al qual va efectuar la reserva o a un altra destinació alternativa pròxima, acordada amb el passatger.

La cancel·lació genera alguna compensació econòmica?
Sí, són les següents:

A - 250 euros per a vols fins de 1.500 quilòmetres.
B - 400 euros per a tots els vols intracomunitaris de més de 1.500 quilòmetres i per als altres entre 1.500 i 3.500 quilòmetres.
C - 600 euros per als vols no compresos en els apartats anteriors.
La compensació s'efectuarà en metàl·lic, per transferència bancària electrònica, per transferència bancària, xec o, amb un acord previ firmat pel passatger, en bons de viatge o altres serveis.

Té dret a compensació econòmica un passatger que accepte l'oferiment de transport alternatiu?
Sí. Però la companyia aèria podrà reduir a la meitat les compensacions quan aquest transport alternatiu permeta l'arribada fins a la destinació final amb una diferència respecte de la prevista per al vol inicialment reservat:

A - No superior a 2 hores per a tots els vols fins de 1.500 quilòmetres.
B - No superior a 3 hores per a tots els vols intracomunitaris de més de 1.500 quilòmetres, i per a tots els altres vols entre 1.500 i 3.500 quilòmetres.
C - No superior a 4 hores per als vols no compresos en els apartats anteriors.

Hi ha alguna circumstància que anul·le el dret de compensació?
El passatger no té dret a indemnització si se li va informar de la cancel.lació del vol amb almenys dues setmanes d'antelació. Tampoc no en té si el preavís s'ha fet amb set dies d'antelació i se li ofereix un transport alternatiu que permeta sortir amb no més de dues hores d'antelació a l'hora prevista i que permeta arribar a la destinació amb menys de quatre hores de retard sobre l'hora prevista. Tampoc no és procedent la compensació econòmica quan el preavís es va fer amb menys de set dies d'antelació si se li ofereix un transport alternatiu que permeta sortir amb no més d'una hora d'antelació a l'hora prevista i que permeta arribar a la destinació amb menys de dues hores de retard respecte a l'hora prevista. I tampoc no s'indemnitzarà el passatger quan les cancel.lacions siguen degudes a circumstàncies extraordinàries inevitables i així ho prove la companyia aèria.

Què cal fer si la companyia no compleix aquestes normes?

El passatger pot formular una queixa o reclamació, per a la qual sol·licitarà els fulls de reclamacions, que estaran a disposició seua als taulells d'informació o de venda de bitllets de totes les companyies aèries. La reclamació es dirigirà a la companyia quan s'haja contractat només el transport. Si es tracta d'un viatge combinat, organitzadors i detallistes (agències de viatges), són els responsables que aquest es desenvolupe segons les condicions contractades. En el cas que es deneguen els drets enunciats en aquest informe, el passatger pot reclamar davant de la Direcció General d'Aviació Civil que, si ho considera convenient, imposarà mesures sancionadores enfront de les companyies aèries.

Paginació


Altres serveis


Buscar en

Informació de Copyright i avís legal

Visita nuestro canal Eroski Consumer TV

EROSKI CONSUMER ens prenem molt seriosament la privadesa de les teves dades, avís legal. © Fundació EROSKI

Fundació EROSKI

Validaciones de esta página

  • : Conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI
  • XHTML: Validación del W3C indicando que este documento es XHTML 1.1 correcto
  • CSS: Validación del W3C indicando que este documento usa CSS de forma correcta
  • RSS: Validación de feedvalidator.org indicando que nuestros titulares RSS tienen un formato correcto