Saltar el menú de navegació i anar al contingut

EROSKI CONSUMER, el diario del consumidor

Cercador

logotipo de fundación

Canals de EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Actualitat i oci > Tema de portada

^

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment que es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Mercat de lloguer: Una opció molt poc atractiva

Mercat de lloguer de la vivenda: escàs, car i allunyat de les necessitats dels ciutadans

El que diu la llei que regula el lloguer de vivenda (LAU)

Quina forma ha de tenir el contracte d'arrendament?
El contracte es fa per escrit i hi ha de constar una descripció de l'immoble, la durada del contracte i l'import de la renda. No cal que seguisca un model concret, n'hi ha prou que les dues parts manifesten per escrit els acords a què haguen arribat; encara així, hi ha un 'contracte-tipus', de venda als estancs, amb l'adquisició del qual es liquida l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.

La durada del contracte
Les parts poden establir lliurement la durada del contracte de lloguer. Si fos inferior a 5 anys, arribada la data del venciment del contracte, aquest es prorrogarà obligatòriament per terminis anuals fins a arribar a aquesta durada, llevat que l'inquilí manifeste al propietari (amb almenys 30 dies d'antelació a la data de finalització del contracte) que no té la intenció de continuar al pis. L'arrendador està obligat a prorrogar el contracte fins que la durada arribe als 5 anys, amb l'excepció que haja manifestat al contracte que necessitarà ocupar personalment la vivenda abans d'aquest temps. Transcorreguts els 5 anys, el propietari pot negar-se a renovar el contracte si avisa l'inquilí amb un mes d'antelació. Si al contracte no s'assenyala termini de durada, s'entendrà que és d'un any.

La fiança
Després de la signatura del contracte, l'inquilí està obligat a donar al propietari una fiança en metàl.lic equivalent a una mensualitat de renda. L'import de la fiança es tornarà íntegrament a l'inquilí quan finalitze el contracte, sempre que deixe la vivenda en perfecte estat. La fiança pot ser actualitzada, com en el cas de la renda, una vegada transcorreguts els 5 primers anys de durada del contracte.

La renda
La quantitat que l'inquilí abona a l'arrendador pel lloguer de la vivenda es pacta lliurement per les dues parts. Excepte acord contrari, el pagament és mensual i per anticipat dins dels 7 primers dies de cada mes. S'ha d'efectuar al lloc i pel procediment que acorden ambdues parts (en metàl.lic, per domiciliació bancària, per mitjà d'ingrés en compte, etc.). El propietari lliurarà a l'arrendatari un justificant o rebut del pagament de la renda, llevat que resulte acreditat degudament per altres procediments (com ara el resguard de l'ingrés bancari). La llei estableix també que durant els 5 primers anys de durada del contracte la renda s'incrementarà o disminuirà conforme ho faça el IPC anual.

Qui paga les despeses?
Les despeses generals, que es deriven de l'ús corrent de l'immoble (quotes de la comunitat de propietaris, piscina, ascensor, garatge, serveis de vigilància) van a càrrec del propietari; només en el cas que així es pacte en el contracte, seran assumides per l'inquilí. Despeses a càrrec de l'inquilí: aquelles en què es puga mesurar el consum que fa l'inquilí. Les més habituals són el gas, l'electricitat, el telèfon i l'aigua.

Obres en la vivenda
Les obres de conservació: el propietari està obligat a efectuar les reparacions necessàries per a conservar la vivenda en bones condicions d'habitabilitat, llevat que el deteriorament l'haja produït l'inquilí, o la vivenda haja quedat destruïda per causes de les quals no siga responsable el propietari (incendi, inundació, terratrèmol, etc.).

Les petites reparacions que exigisca el desgast derivat de l'ús ordinari de la vivenda les haurà d'abonar l'inquilí. Si la realització de les obres de conservació de l'immoble no poden retardar-se fins que concloga el contracte d'arrendament, l'inquilí les haurà de tolerar; si es prolonguen durant més de 20 dies, tindrà dret que la renda es disminuïsca proporcionalment a la part del pis que no puga utilitzar per causa d'aquestes.

Quan s'hagen de fer de forma urgent per a evitar danys greus i immediats, les podrà efectuar l'inquilí, sempre que ho comunique al propietari, i tindrà dret que aquest li'n restituïsca l'import.

/imgs/20041101/tema04.jpg Obres de millora són les que afecten a la higiene, la salubritat i la comoditat de l'immoble i dels seus ocupants. Si la seua realització no es pot retardar fins que concloga el contracte, l'arrendatari les haurà de tolerar; si es prolonguen durant més de 20 dies, l'inquilí tindrà dret que la renda es disminuïsca proporcionalment a la part del pis que no puga utilitzar. En aquests casos, el propietari haurà de notificar a l'inquilí amb almenys 3 mesos d'antelació, l'objecte de les obres, el seu començament, la durada i el cost previst. I l'inquilí no podrà fer, sense el consentiment per escrit de l'arrendador, aquelles obres que modifiquen la configuració de la vivenda o que hi causen una disminució de l'estabilitat o seguretat.

Paginació


Altres serveis


Buscar en

Informació de Copyright i avís legal

Visita nuestro canal Eroski Consumer TV

EROSKI CONSUMER ens prenem molt seriosament la privadesa de les teves dades, avís legal. © Fundació EROSKI

Fundació EROSKI

Validaciones de esta página

  • : Conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI
  • XHTML: Validación del W3C indicando que este documento es XHTML 1.1 correcto
  • CSS: Validación del W3C indicando que este documento usa CSS de forma correcta
  • RSS: Validación de feedvalidator.org indicando que nuestros titulares RSS tienen un formato correcto