Saltar el menú de navegació i anar al contingut

EROSKI CONSUMER, el diario del consumidor

Cercador

logotipo de fundación

Canals de EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Actualitat i oci > Informe

^

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment que es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Indemnitzacions per accident de tràfic: Paciència i proves per escrit, essencials

Quantia de les indemnitzacions

La classificació de lesions que estableix el barem oscil·la en un rang que va de l'1 al 100, de menor a major gravetat, i està subjecta a la negociació. És freqüent que a l'hora de valorar un dany hi hagi discrepàncies entre el metge de la companyia d'assegurances, el metge forense i el facultatiu a què acudeix el mateix lesionat. En aquests casos és el jutge qui ha de decidir quina puntuació es dóna, ja que el barem deixa un marge de maniobra. En línies generals es pot considerar que una seqüela puntuada amb un 1 pot ser una lleu cicatriu no visible, mentre que una seqüela valorada amb 100 és un traumatisme cranioencefàlic que incapacita una persona tant físicament com mentalment. Però entre aquests dos extrems es produeixen infinites possibilitats. Per exemple, la síndrome postcommocional es valora entre 5 i 15 punts en funció dels símptomes posteriors (mals de cap, alteracions del son, de la memòria, del caràcter, etc.), qüestions totes elles carregades de subjectivitat.

Tipus més habituals d'indemnització:

 •  Incapacitat temporal: compatible amb indemnitzacions per altres motius. Es calcula multiplicant el nombre de dies d'incapacitat per la indemnització que correspongui segons l'edat, sumant al seu torn certes quantitats que resulten d'aplicar-hi determinats factors de correcció. S'ha establert una quantitat de 56 euros per dia d'estada hospitalària, i entre 25 i 46 euros quan la víctima no necessiti romandre ingressada. Aquesta xifra s'eleva entre el 10% i el 75% segons el volum d'ingressos de la víctima.
 • Mort: si la víctima està casada, el cònjuge rebrà entre 45.139 i 90.278 euros, segons l'edat de la mort, en tant que als fills menors s'assignaran 37.616 euros, amb independència de l'edat del progenitor. La resta dels fills, pares i germans menors dependents de la víctima també tenen dret a indemnització. Els factors de correcció són, en primer lloc, els perjudicis econòmics derivats de la mort (que eleven la indemnització entre el 10% i el 75% en relació al volum d'ingressos de la víctima). També augmenten la indemnització per mort les circumstàncies familiars especials: discapacitat física o psíquica, que la víctima fos fill únic, la mort de pare i mare en l'accident, que la víctima estigués embarassada...
 •  Lesions permanents: la legislació estableix una classificació d'1 a 100 punts que valora la gravetat de la lesió i que fa variar la indemnització d'un mínim de 469 euros, si la víctima és més gran de 65 anys amb lesió de gravetat 1 (una lleu cicatriu no visible), fins a un màxim de 2.734 euros si és menor de 20 anys amb gravetat 100 (una incapacitat total). Aquestes quantitats es poden veure incrementades quan s'hi apliquen factors de correcció, que inclouen els perjudicis econòmics (augment d'entre el 10% i el 75%), els danys morals (fins a 75.232 euros més) i les lesions que desencadenen la incapacitat laboral de la víctima (entre 15.046 i 75.232 euros). Així mateix, s'eleva la indemnització quan la víctima pateixi una "gran invalidesa"

  (tetraplegia, paraplegia, ceguesa, estat de coma o vegetatiu crònic, entre d'altres), fins a 300.927 euros.

 • Si la víctima està embarassada i a conseqüència de l'accident perd el fetus, la indemnització que pot percebre oscil·la entre 7.523,17 i 30.092,68 euros, depenent de si és el primer fill o ja en té més, i del mes de gestació.

Drets de l'accidentat i passos que cal seguir

Guardar tots els documents referents al sinistre, tenir molta paciència davant de la lentitud de la justícia i conèixer els drets com a víctimes d'accidents de trànsit són les tres claus per a poder accedir a una indemnització justa per un accident.

Hospital i rehabilitació

 • Sol·liciti que li donin els informes mèdics per escrit. Comprovi que reflecteixen fidelment tota la patologia causada per l'accident.
 • En cas de necessitar rehabilitació, pot triar el centre així com l'empresa d'ambulàncies que el traslladarà del domicili al centre i viceversa.
 • En tots els hospitals hi ha un consultori de "Trànsit" amb personal especialitzat. Davant de qualsevol sol·licitud d'ampliació de proves, adreci's a ells. Si no li faciliten més dades, sol·liciti per escrit la negativa facultativa i comuniqui-ho a la seva companyia d'assegurances.
 • Demani un informe per escrit de cada visita a rehabilitació.
 • Les visites domiciliàries facultatives solen ser d'empreses subcontractades per les companyies d'assegurances, i a vegades els metges que envien a casa del pacient no tenen l'especialitat requerida per aquest. Asseguri's que li faciliten la documentació següent: nom i cognoms, especialitat mèdica, número de col·legiat, empresa a què pertany i companyia que la contracta. Si no ho fan, recordi que els pot negar l'entrada al domicili. En acabar la visita, demani'n un informe.
 • Si el metge que el visita no el satisfà, notifiqui-ho i sol·liciti el canvi de facultatiu.

Denúncia

 • No es precipiti: té 6 mesos per a interposar denúncia en jutjat. Esperi a tenir l'atestat dels agents de l'autoritat per a interposar-la.
 • Indagui si hi ha hagut la intervenció de dos o més cossos de l'autoritat diferents i sol·liciti declaració escrita complementària si no apareixen en l'atestat.
 • Esbrini si hi ha testimonis que corroborin la seva versió. Informi'ls que ells poden formular també denúncia de l'infractor causant de l'accident, això reforçaria la veracitat de la seva versió.
 • Asseguri's que en l'atestat es reflecteix la veracitat dels fets. Comprovi que no s'omet ni el més mínim detall, ni hi ha errors de data, hora, lloc etc.
 • Sol·liciti als agents que en l'atestat figuren els testimonis del sinistre o de l'actitud posterior de l'infractor que hagueren vist aquests. Demani'ls també un inventari detallat dels desperfectes no relacionats amb el vehicle, efectes personals.

Companyia d'assegurances

 • L'asseguradora li ha d'assignar un advocat juntament amb el que ha de confeccionar la denúncia. Si no li satisfà l'actitud del lletrat sol·liciti el canvi tantes vegades com cregui oportú.
 • La denúncia ha de reflectir, a més dels fets, possibles testimonis (que haurien d'estar en l'atestat) o fins i tot anomalies manifestes o omissions per part dels agents de l'autoritat.
 • No s'oblidi d'incloure en la denúncia totes les incorreccions involuntàries o voluntàries del procés, ja que és l'única manera que entri en sumari i de poder sol·licitar judicialment el seu esclariment o modificació.
 • No signi cap full en blanc. Redacti juntament amb els advocats els poders necessaris per a exercitar la seva labor.
 • Si necessita més temps de rehabilitació, sol·liciti-ho a la seva companyia d'assegurances.
 • Inclogui en les possibles indemnitzacions les despeses de taxis per desplaçaments durant la seva convalescència, així com les despeses de cangur, neteja, medicines, aparells ortopèdics, etc. (sempre amb justificant i si és possible amb la declaració de les persones que li han prestat el servei).

Paginació


Altres serveis


Buscar en

Informació de Copyright i avís legal

Visita nuestro canal Eroski Consumer TV

EROSKI CONSUMER ens prenem molt seriosament la privadesa de les teves dades, avís legal. © Fundació EROSKI

Fundació EROSKI

Validaciones de esta página

 • : Conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI
 • XHTML: Validación del W3C indicando que este documento es XHTML 1.1 correcto
 • CSS: Validación del W3C indicando que este documento usa CSS de forma correcta
 • RSS: Validación de feedvalidator.org indicando que nuestros titulares RSS tienen un formato correcto