Saltar el menú de navegació i anar al contingut

EROSKI CONSUMER, el diario del consumidor

Cercador

logotipo de fundación

Canals de EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Actualitat i oci > Informe

^

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment que es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Imposts, assegurances, notaris, comissions, gestoria,...: Les altres despeses de la compra d'un habitatge

Els tràmits burocràtics poden suposar un desembossament addicional de fins al 10% del cost de l'habitatge

Imposts que graven la compra d'un habitatge

Habitatge nou

 • Impost sobre el Valor Afegit (IVA). El paga el comprador.
  • En habitatge lliure: el tipus general és el 7% de l'import que figura en les escriptures. A Ceuta i Melilla s'aplica un 4% de l'Impost Producció Servicis Indirectes. A Canàries, suposa un 4,5% de l'Impost General Indirecte Canari.
  •  En habitatges de protecció oficial (VPO), de règim especial o de promoció pública: el 4%.
   Si es compra una plaça de garatge conjuntament amb la casa, també es pagarà l'IVA al mateix tipus; mentre que si s'adquireix aquesta plaça per separat, l'IVA que s'haurà de pagar serà del 16%.
   Exemples:
   Habitatge que costa 120.000 euros: 8.400 euros d'IVA (aplicant-hi un 7%, el tipus general).
   Habitatge que costa 210.000 euros: 14.700 euros d'IVA (aplicant-hi un 7%, el tipus general).
 • Impost d'actes jurídics documentats (IAJD). El paga el comprador.
  Grava els documents notarials. Es paga en la delegació d'hisenda corresponent, sempre que se subscriu un document notarial amb quantia econòmica i inscriptible al Registre. S'aplica per partida doble: a l'escriptura de compra de l'habitatge nou i a l'escriptura de l'hipoteca. La liquidació d'aquest impost la pot fer el mateix interessat, o bé es pot efectuar a través del notari o d'un gestor col·legiat.
  IAJD en l'escriptura de compra:
  Es calcula aplicant el 0,5% de l'import de l'escriptura -el 0,1% en les comunitats autònomes amb règim foral-. Les escriptures de compra de VPO estan exemptes del pagament d'aquest impost.
  Exemples:
  Habitatge que costa 120.000 euros: 600 euros d'IAJD (aplicant-hi un 0,5%, el tipus general).
  Habitatge que costa 210.000 euros: 1.050 euros d'IAJD (aplicant-hi un 0,5%, el tipus general).
  IAJD en l'escriptura de l'hipoteca:
  Es calcula aplicant el tipus impositiu del 0,5% - el 0,1% en les comunitats autònomes amb règim foral- però no sobre el capital del préstec, sinó sobre tota la responsabilitat que garanteix l'hipoteca, és a dir: capital, interessos ordinaris, possibles interessos de demora, costos i despeses en el cas que no es pagués el préstec i l'entitat hagués d'executar (vendre) el bé hipotecat per a rescabalar-se. Per això, encara que el percentatge de l'impost és el mateix que el de l'escriptura de compra, la quota que cal pagar és més alta.
  S'aconsella utilitzar com a xifra base per al càlcul el doble de la quantitat sol·licitada a l'entitat financera, perquè així es cobreixen totes les despeses mencionades abans.

Habitatge usat

 • Impost de transmissions patrimonials (ITP). El paga el comprador.El tipus general d'aquest impost és el 6%. S'aplica en la compravenda dels habitatges usats. La base de càlcul és el preu de compra que figura en l'escriptura. És un impost autoliquidable: el comprador ha d'emplenat l'imprès de liquidació, calcular l'import i abonar-lo. El pagament s'ha de fer en un termini de 30 dies hàbils des de la firma de l'escriptura. La presentació de l'imprès i el pagament s'han de fer en l'Administració d'Hisenda de la Comunitat Autònoma.
  En algunes províncies hi ha rebaixes importants d'aquest impost per a determinats col·lectius. A Guipúscoa, per exemple, els menors de 35 anys que adquireixen el primer habitatge habitual abonen només un 3% en concepte d'ITP.
  A Madrid, Catalunya, Galícia, Múrcia i Aragó: el 7%.
  A Àlaba: entre el 2,5 i el 6%
  A la resta del territori: el 6%.
  Exemples:
  Habitatge que costa 120.000 euros: 7.200 euros (aplicant-hi un 6%, el tipus més habitual).
  Habitatge que costa 210.000 euros: 12.600 euros (aplicant-hi un 6%, el tipus més habitual).
 • Impost sobre l'Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, més conegut com a plusvàlua. El paga el venedor, excepte pacte en contrari entre les parts. A Navarra correspon pagar-lo al comprador.
  És un impost municipal que grava l'augment de valor dels terrenys urbans experimentat durant els anys en què el venedor ha sigut propietari de l'habitatge. Es calcula tenint en compte el valor cadastral i el nombre d'anys que ha transcorregut des de la transmissió anterior. Sobre aquest increment s'aplica el tipus de gravamen, que és fixat per cada ajuntament segons uns màxims i uns mínims fixats per llei. És un impost autoliquidable: hi ha un termini de 30 dies des de la firma de l'escriptura per a liquidar-lo en l'ajuntament. No és possible oferir xifres orientatives sobre l'import d'aquest impost a causa de la disparitat de les polítiques municipals.
 • Impost d'actes jurídics documentats (IAJD): En l'habitatge usat aquest impost només grava l'escriptura d'hipoteca, no la de compra. S'aplica de la mateixa manera i amb el mateix tipus impositiu que en l'escriptura d'hipoteca de l'habitatge nou.

Paginació


Altres serveis


Buscar en

Informació de Copyright i avís legal

Visita nuestro canal Eroski Consumer TV

EROSKI CONSUMER ens prenem molt seriosament la privadesa de les teves dades, avís legal. © Fundació EROSKI

Fundació EROSKI

Validaciones de esta página

 • : Conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI
 • XHTML: Validación del W3C indicando que este documento es XHTML 1.1 correcto
 • CSS: Validación del W3C indicando que este documento usa CSS de forma correcta
 • RSS: Validación de feedvalidator.org indicando que nuestros titulares RSS tienen un formato correcto