Saltar el menú de navegació i anar al contingut

EROSKI CONSUMER, el diario del consumidor

Cercador

logotipo de fundación

Canals de EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Actualitat i oci > Informe

^

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment que es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Ha entrat en vigor una nova legislació: Antenes de telefonia mòbil, perjudiquen o no la salut?

De la lectura del Reial decret es conclou que, davant l'absència de certeses científiques, preval el principi de prudència

Què diu la nova llei

El Reial decret estableix condicions de protecció del domini públic radioelèctric i, d'altra banda, fixa restriccions a les emissions radioelèctric de les antenes de telefonia mòbil i planteja mesures de protecció sanitària de la població davant aquestes emissions. Dicta uns límits d'exposició del públic en general a camps electromagnètics procedents d'emissions radioelèctriques, d'acord amb les recomanacions europees. Així mateix, defineix els mecanismes de seguiment dels nivells d'exposició, mitjançant la presentació de certificacions i informes per part dels operadors de telecomunicacions i la realització de plans d'inspecció.

L'objecció que cal plantejar és que si, com és segur, els científics de tot el món continuen investigant, aquests límits d'exposició requeriran, abans o després, modificacions. El Ministeri de Sanitat i Consum s'ha compromès, en aquest sentit, a elaborar, d'aquí a tres anys, un informe sobre les experiències de l'aplicació del Reial decret quant a protecció davant riscs sanitaris potencials de l'exposició a les emissions radioelèctriques. Així, en funció de l'evidència científica disponible i de la informació facilitada pel Ministeri de Ciència i Tecnologia, Sanitat i Consum, en coordinació amb les comunitats autònomes, avaluarà els riscs sanitaris potencials de l'exposició del públic en general a les emissions radioelèctriques. En l'avaluació s'han de tenir en compte el nombre de persones exposades, les seves característiques epidemiològiques, l'edat, les parts de l'organisme exposades, el temps d'exposició, les condicions sanitàries de les persones i altres variables que siguin rellevants per a l'avaluació. Així mateix, Sanitat i Consum assegura que adaptarà el Reial decret al progrés científic, tenint en compte el principi de precaució i les avaluacions realitzades.

Antenes de telefonia mòbil i comunitats de veïns

Davant d'una oferta d'instal·lació d'una estació base de telefonia mòbil, quins passos ha de fer el president de la comunitat de propietaris?

El president no està legitimat per acceptar ni rebutjar l'oferta en nom de la comunitat a la qual representa. Ha de convocar Junta Extraordinària de Propietaris amb temps suficient, incloent expressament aquest punt en l'ordre del dia perquè sigui la Junta qui decideixi.

És necessària la unanimitat per a la validesa de l'acord?

Com que les estacions base de telefonia i les antenes s'instal·len a la coberta de l'edifici i aquest és un element comú, en principi és necessari el vot unànime perquè els acords siguin vàlids. Aquestes estacions tenen un pes superior a 1.500 quilograms i la seva instal·lació requereix obres importants de condicionament de la coberta. En la mesura que aquestes obres impliquin una alteració o modificació de l'estructura de la coberta o de l'edifici, serà necessària la unanimitat.

En alguns casos pot ser vàlid un acord majoritari?

El jutjat de 1a instància de Bilbao núm. 2, en sentència de 9 de juny de 2001, va qualificar la instal·lació d'una antena de telefonia mòbil com una obra menor i subsidiària. En aquest sentit, n'hi hauria prou amb una acord majoritari de tres cinquenes parts de la Junta.

Tot i així, els veïns dissidents podrien demandar la comunitat de propietaris?

Sí, per diversos motius. Poden interpretar que la instal·lació altera l'aspecte i la configuració de l'edifici i que l'acord és nul en no donar-se la unanimitat. La decisió serà del jutge. Els dissidents també es podrien emparar en l'article 18.1, c) de la Llei de propietat horitzontal, que estableix que els acords adoptats en Junta de propietaris són impugnables quan suposin un greu perjudici per a algun propietari que no tingui obligació jurídica de suportar. Disposarien de tres mesos per adreçar-se als tribunals. Alguns jutges han considerat que les estacions base i les antenes emeten radiacions no ionitzants que penetren a l'interior dels habitatges més propers i que no han de ser suportades als domicilis particulars, ja que en aquestes sentències s'assegura que hi ha un dubte fundat sobre si són o no innòcues per a la salut.

Però, es poden instal·lar o no aquestes antenes i estacions base?

Els domicilis particulars, especialment protegits en la Constitució, no tenen obligació de suportar ingerències alienes. Pudors, sorolls o filtracions d'aigües, igual com les immissions electromagnètiques són ingerències que no hi ha obligació de suportar, de manera que la persona afectada pot sol·licitar del jutge la seva cessació. Alguns jutges apliquen el règim legal i jurisprudencial dels serveis en aquests casos. Segons el Codi civil, un servei és un gravamen imposat sobre un immoble en benefici d'un altre immoble que pertany a un propietari diferent.

La ingerència en un immoble d'immissions electromagnètiques provinents de l'estació base ubicada a la teulada de l'edifici implica un servei a favor de la comunitat de propietaris?

Així ho estan interpretant els jutges. La intromissió permanent de les radiacions de telefonia mòbil en un habitatge, emeses per una font exterior, ha d'estar, pel fet de ser un servei, emparada en causa legal, o ser consentida pel copropietari. Si no s'empara en causa legal i no és consentida per l'afectat, una vegada que queda acreditada l'existència de la ingerència, perquè tingui l'obligació de suportar-la al seu habitatge o local particular, qui causa la ingerència ha d'acreditar que no molesta, que és innòcua, que no perjudica en res.

Llavors, n'hi ha prou amb provar que la ingerència de radiacions no ionitzants de telefonia mòbil no és perjudicial per a la salut?

Sembla que sí però, a falta de constatació científica, o millor, de consens de la comunitat científica, ningú està en condicions d'afirmar la nocivitat o innocuïtat per a la salut d'aquestes radiacions. Alguns jutges assenyalen que només es pot explicar amb un dubte fundat sobre els possibles efectes nocius per a la salut.

Però hi deu haver estudis científics sobre aquest tema...

N'hi ha, però la comunitat científica internacional conclou que no hi ha evidència ni sobre la innocuïtat ni sobre els efectes nocius de les ones electromagnètiques per a la salut humana i el medi ambient. S'espera que per al 2006, els estudis aportin conclusions. Mentrestant, tenim recomanacions de la Unió Europea, recollides pel Reial decret aprovat el passat mes de setembre al nostre país.

En resum...

  • Una vegada acreditada l'existència d'una ingerència en una propietat aliena, i més quan es tracta d'un domicili familiar, com a dret constitucional a la intimitat, l'autor de la ingerència en propietat aliena ha de provar la innocuïtat de la ingerència, ja que és a l'ingerent a qui correspon afirmar la legitimitat de la seva intromissió. Si una comunitat de propietaris acredita que la intromissió d'emissions electromagnètiques en un domicili és innòcua, quedaria legitimat per continuar emetent, però és una prova impossible de presentar atès l'estat actual de la investigació científica.
  • Un altre aspecte jurídic el trobem en la Llei de propietat horitzontal. Es debat quin és el règim legal perquè un acord comunitari d'instal·lació en els seus elements comuns d'una estació base de telefonia sigui vàlid. La immensa majoria de les escasses sentències dictades sobre aquest tema han declarat nuls els acords adoptats per majoria: unes, per constituir un servei sobre els habitatges dels copropietaris dissidents de l'acord; i d'altres, per considerar-se necessària la unanimitat per a la seva adopció d'acord amb la LPH.
  • Respecte als efectes sobre la salut, no hi ha certesa científica sobre això, per la qual cosa s'està en espera dels resultats que llancin aquestes investigacions, presumiblement no abans de 2006. Per a algunes organitzacions socials, això implica un risc per a la salut de la població afectada per les radiacions no ionitzants de telefonia mòbil a fi d'estudiar-ne els efectes.

Paginació


Altres serveis


Buscar en

Informació de Copyright i avís legal

Visita nuestro canal Eroski Consumer TV

EROSKI CONSUMER ens prenem molt seriosament la privadesa de les teves dades, avís legal. © Fundació EROSKI

Fundació EROSKI

Validaciones de esta página

  • : Conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI
  • XHTML: Validación del W3C indicando que este documento es XHTML 1.1 correcto
  • CSS: Validación del W3C indicando que este documento usa CSS de forma correcta
  • RSS: Validación de feedvalidator.org indicando que nuestros titulares RSS tienen un formato correcto