Saltar el menú de navegació i anar al contingut

EROSKI CONSUMER, el diario del consumidor

Cercador

logotipo de fundación

Canals de EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Actualitat i oci > Tema de portada

^

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment que es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Una decisió difícil que hem de reflexionar amb dades a la mà: Escollir col·legi

Més d'un milió d'alumnes d'educació infantil (nens d'entre tres i sis anys) assistirà per primera vegada al col·legi el proper curs escolar. D'aquests, el 65% s'incorporarà aproximadament a centres públics o concertats i la resta a col·legis privats.

Idiomes estrangers

Espanya encara es troba a la cua dels països europeus quant a coneixement d'idiomes estrangers i aquest és, sens dubte, un dels grans reptes per a les escoles, tant públiques com privades. Encara que en molts centres s'introdueix el segon o tercer idioma en edats cada vegada més primerenques, les hores setmanals dedicades a aquesta disciplina són encara insuficients. Està més que constatat que una persona que ha estudiat un idioma estranger al col·legi des dels 6 fins als 18 anys durant tres hores setmanals pateix enormes mancances per sortir-se'n en aquesta llengua, especialment en l'expressió oral. Per això, hem de valorar molt positivament que un centre imparteixi més hores d'idioma estranger que les que fixa l'Administració i que organitzi cursos per reforçar l'idioma fora de l'horari lectiu o que ofereixi estades (d'estiu o cursos acadèmics complets) a l'estranger per perfeccionar el que ha après.

Idiomes en centres bilingües

Hi ha dos tipus de col·legis privats bilingües: els que alternen el castellà amb un altre idioma seguint el pla d'estudis espanyol, i els que imparteixen el pla d'estudis oficial d'un altre país. En els últims sí que es garanteix l'aprenentatge d'un segon idioma, però el seu cost és elevat i no està a l'abast de totes les butxaques. Si s'opta per un centre bilingüe, serà interessant conèixer quantes classes s'impartiran en castellà i quantes en un altre idioma, a quina edat s'aniran introduint aquests idiomes i quin serà el grau d'introducció.

Filosofia, ambient i imatge que transmet el centre

Tan interessant com conèixer la formació acadèmica que rebran els estudiants és saber l'entorn en el qual s'educaran. Convé posar-se en contacte amb pares d'alumnes que portin un temps al centre per conèixer l'entorn, si els principis i valors que inculquen són els que volen per als seus fills, si la convivència entre alumnes és bona, si l'ambient d'estudi que es viu al centre és l'apropiat...

L'escola no només transmet coneixements, també té la funció de formar persones complementant l'educació que reben dels pares. Es pot parlar ja d'una reforma educativa referent a això, amb la introducció dels temes transversals o currículum social. Es tracta d'afavorir la formació integral de la persona incorporant matèries en educació moral i cívica com l'educació per a la pau, per a la salut, l'educació sexual, la mediambiental, la de consum, l'educació viària... Als pares els hauria d'interessar conèixer en profunditat quin és l'enfocament que regeix a les aules i com s'hi treballa. El millor és parlar directament amb els professionals del centre i demanar-los que ens descriguin els detalls sobre com treballen aquest concepte del currículum social. Centre laic o religiós

Centre laic o religiós

La immensa majoria dels col·legis religiosos són concertats o privats. Els col·legis religiosos estan dirigits per una entitat confessional i compten amb un projecte educatiu propi (orientat en valors cristians), sempre dins l'esperit i la lletra de la LOGSE. Una part (cada vegada més petita) del professorat pertany a l'ordre religiosa que la dirigeix. Als col·legis laics privats, les normes de comportament, així com el projecte educatiu, depenen de l'ideari que segueixi cada centre. Els valors morals no queden relegats a un segon pla, sinó que es desmarquen del religiós, per la qual cosa l'alumne que ho vulgui pot educar-se en valors religiosos i qui no ho vulgui ho pot fer en valors universals. El que seria desitjable (no imprescindible) és que hi hagués una coherència entre la forma de pensar i viure dels pares i l'ideari del centre, ja que així s'evitaria crear confusió en els fills. El professorat

Trajectòria i prestigi social

Una llarga història del centre pot ser positiva perquè denotarà experiència i certa unió i continuïtat dels professors. Però de res serveixen els millors ensenyants si cada any se n'incorporen altres de nous, als quals s'haurà d'amarar de la filosofia i metodologia didàctica del centre. Per tant, és aconsellable que una base, l'esquelet del centre -tant en professors com en gestors o en estils de treball- es mantingui relativament estable, encara que aquesta trajectòria resistent al pas del temps també pot portar una pervivència innecessària de tradicions difícils de canviar. Aquesta falta de flexibilitat, per tant, pot ser negativa per al col·legi i originar lentitud en processos de canvi necessaris per adaptar-se als nous temps i metodologies. Per això, una sàvia combinació d'estabilitat i renovació sigui la clau de la qualitat escolar. Convé recordar que els col·legis també travessen cicles, amb fases millors i altres de pitjors. Per aquest motiu, i encara que el centre tingui fama i tradició, convé visitar-lo i recollir informació concreta i actualitzada sobre les seves prestacions.

El professorat

L'estabilitat del professorat és fonamental en la consistència de la tasca educativa d'un centre. I això perquè, encara que el projecte educatiu d'un col·legi està per sobre de les idees concretes de cada un dels ensenyants, l'educació és una feina en la qual el caràcter personal i l'actitud dels educadors davant els nens, i la seva disposició a incorporar els nous plantejaments pedagògics juguen un paper estratègic. La qualitat del professorat s'aconsegueix quan es compta amb un equip conformat al llarg dels anys, que ofereix prestacions prou conegudes i contrastades. Però l'immobilisme excessiu dels professors pot ser també un signe de rigidesa, conformisme i escassetat de dinamisme. Es considera professorat estable el percentatge de docents d'un centre que hi ha treballat durant els últims cinc anys. Un centre és estable en aquest sentit quan almenys el 75% del seu personal ha estat en plantilla durant els últims cinc anys. A Espanya a prop del 70% de centres compleixen aquest requisit.

Una altra qüestió és la qualificació dels professors. No és fàcil per als pares informar-se sobre la qualitat professional (titulació acadèmica, perícia didàctica i pedagògica, experiència docent...), però sempre s'hi pot fer alguna cosa. Preguntar directament qui gestiona el centre és la millor manera d'avançar en aquest aspecte.

Paginació


Altres serveis


Buscar en

Informació de Copyright i avís legal

Visita nuestro canal Eroski Consumer TV

EROSKI CONSUMER ens prenem molt seriosament la privadesa de les teves dades, avís legal. © Fundació EROSKI

Fundació EROSKI

Validaciones de esta página

  • : Conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI
  • XHTML: Validación del W3C indicando que este documento es XHTML 1.1 correcto
  • CSS: Validación del W3C indicando que este documento usa CSS de forma correcta
  • RSS: Validación de feedvalidator.org indicando que nuestros titulares RSS tienen un formato correcto