Saltar el menú de navegació i anar al contingut

EROSKI CONSUMER, el diario del consumidor

Cercador

logotipo de fundación

Canals de EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Actualitat i oci > Informe

^

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment que es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Separació i divorci, cada vegada més habituals: Acaben els problemes del matrimoni, comencen els de la separació

La llei del divorci es va implantar fa 18 anys a Espanya. Des d'aleshores, s'han divorciat prop d'un milió de persones i la xifra segueix augmentant

Les pensions, focus de desavinences

Un aspecte que els jutges valoren molt minuciosament a l'hora d'emetre una sentència de divorci és la protecció a la part que es considera més perjudicada per la ruptura. En el 90% dels casos en els quals es recorre a la via contenciosa, la dona es queda amb la custòdia dels fills, l'habitatge familiar i la pensió alimentària dels fills. És important aclarir que la pensió es concedeix als fills i no al cònjuge que n'obté la custòdia, tot i que serà aquest cònjuge qui l'administri. La quantia la decidirà el jutge d'acord amb les necessitats i les despeses habituals dels fills, sense oblidar les circumstàncies econòmiques dels pares i el nombre de fills a qui s'ha d'aportar la pensió. La pensió alimentària dels fills pot arribar al 30% dels ingressos del progenitor que l'hagi de pagar.

Una altra cosa, ben diferent, és la pensió compensatòria a favor del cònjuge a qui la separació o el divorci ocasioni un desequilibri econòmic; normalment, l'esposa. Per calcular-la, es consideren els anys de matrimoni, la dedicació de la dona a la família, l'edat, la possibilitat d'incorporar-se al mercat laboral, la salut i el patrimoni disponible, per la qual cosa és difícil pronosticar una quantitat mitja representativa. De tota manera, es pot afirmar que el que un cònjuge divorciat o separat abona en concepte d'aliments per als fills i la pensió compensatòria de l'altre cònjuge no supera generalment el 45% dels seus ingressos.

Una nova figura: el mitjancer

Aquests últims anys, han sorgit centres de mediació familiar que faciliten el procés de separació i divorci. Disposen d'aquests serveis a la CAV, a Madrid, Catalunya i les Balears. Són centres privats que l'Administració ha considerat d'interès públic. Per això els subvencionen en algunes comunitats, però continuen sent de caràcter privat. L'Administració basca va ser pionera a oferir-lo com a servei gratuït el 1996, tot i que també hi ha entitats privades que es dediquen a la mediació. Aquests serveis s'adrecen a parelles que han decidit separar-se, tant a les que no han iniciat el procediment de separació com a les que s'hi troben immerses; a parelles divorciades o separades legalment però que continuen en crisi (per l'incompliment de les mesures acordades: manca de pagament de pensions, incompliment del règim de visites...); i a parelles que no volen iniciar un procediment legal però que necessiten ajuda per regular la seva relació.

L'objectiu de la mediació és que les parelles descartin la via contenciosa i assoleixin un consens que permeti la separació o el divorci de mutu acord, i així reduir el cost econòmic i l'impacte emocional que comporta el procediment legal. Aquests acords afecten cinc àrees bàsiques: separació de la societat de guany, pensió del cònjuge sense recursos, guarda i custòdia dels fills, règim de visites i pensió d'aliments a favor dels fills. Mitjançant reunions amb els afectats es negocien els punts esmentats. Si s'assoleix un acord final, se signa com un conveni regulador que s'adjuntarà a la demanda de separació de mutu acord. Tot això repercuteix en la durada del procés i, tot i que resulta difícil assenyalar terminis de resolució (varien depenent de cada jutjat i del seu volum de treball), es pot afirmar que s'agilita notablement el procediment ja que, com que s'evita la via contenciosa i els conflictes es condueixen de forma amistosa, es redueixen els terminis.

Però la tasca dels mitjancers no acaba aquí. Realitzen un seguiment per conèixer si es mantenen els acords i per negociar possibles canvis, si és necessari. Els serveis gratuïts ofereixen assessorament jurídic i psicològic, però la parella que es decideixi a iniciar accions legals haurà de contractar advocat i procurador. Això no obstant, si la parella s'adreça a un servei de mediació privat, el mateix lletrat que els ha assessorat referent a l'aspecte legal del conveni portarà també el procés legal davant el jutjat.

Un adéu en diferit

En un procés de separació amistosa, el primer pas és establir un conveni regulador, que recull les normes que regiran el final de la convivència conjugal (les condicions de la guarda, la custòdia i el règim de visites dels fills, qui utilitzarà el domicili conjugal, les pensions econòmiques...), que són ratificades davant el jutge transcorregut un mes de l'inici del procés. En cas que la separació sigui contenciosa i, per tant, a petició d'un dels cònjuges, el procés es pot allargar molt, ja que la part que interposa la demanda hi inclou les condicions que vol que, per cert, rares vegades coincideixen amb els requeriments de l'altra part. Per tant, serà el jutge qui estableixi, amb caràcter provisional, les mesures que regiran la vida de la parella durant el procediment de separació. Aquestes mesures es poden ratificar o modificar en la sentència de separació.

El divorci es pot sol·licitar a l'any d'interposar la demanda de separació amistosa, als dos anys ininterromputs des que va acabar efectivament la convivència conjugal (si la separació ha estat consentida lliurement per tots dos cònjuges) o, sense més ni més, als cinc anys des que va acabar efectivament la convivència conjugal, a petició de qualsevol dels cònjuges. També es pot demanar el divorci en cas de condemna en sentència en ferm per atemptar contra la vida del cònjuge, els seus ascendents o descendents. Si al divorci s'arriba de mutu acord, el veredicte s'obté en 2 o 3 mesos (a Biscaia les sentències de separació de mutu acord s'estan dictant més ràpid). Si és per via contenciosa, la sentència definitiva pot trigar diversos anys.

Paginació


Altres serveis


Buscar en

Informació de Copyright i avís legal

Visita nuestro canal Eroski Consumer TV

EROSKI CONSUMER ens prenem molt seriosament la privadesa de les teves dades, avís legal. © Fundació EROSKI

Fundació EROSKI

Validaciones de esta página

  • : Conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI
  • XHTML: Validación del W3C indicando que este documento es XHTML 1.1 correcto
  • CSS: Validación del W3C indicando que este documento usa CSS de forma correcta
  • RSS: Validación de feedvalidator.org indicando que nuestros titulares RSS tienen un formato correcto